Yunanistan Almanya'dan 289 milyar euro tazminat isteyecek

Yunanistan Almanya'dan 289 milyar euro tazminat isteyecek

Yunanistan, Almanya'dan resmi olarak 289 milyar euroluk savaş tazminatı istemeye hazırlanıyor.

Kurtarma programından çıktıktan sonra ekonomisini toparlamaya çalışan Yunanistan Almanya'dan resmen 280 milyar euro savaş tazminatı talep etmeye hazırlanıyor.

Kritik konunun Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Atina ziyaretinde tartışılması bekleniyor.

Atina yönetimi, Almanya'dan tazminat ve savaş giderleri olmak üzere toplam 280 milyar euro talep ediyor.

Bu rakam Yunanistan'ın sekiz yıl boyunca kurtarma programında Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı 289 milyar euro krediye neredeyse eşit miktarda.

Yunanistan, Almanya ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden aldığı kurtarma paketlerinin geçtiğimiz Ağustos ayında sonra ermesiyle İkinci Dünya Savaşı tazminat taleplerini yeniden gündemine aldı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos bu ayın başında ülkelerinin İkinci Dünya Savaşı'ndan doğan tazminat taleplerinin halen geçerli olduğunu söyledi. Benzer şekilde Başbakan Aleksis Çipras da Naziler'in onlarca kişiyi öldürdüğü Kandanos köyü ziyaertinde Almanya'dan tazminat talebinin tarihi bir görev olduğunu ifade etti.

Konu Uluslararası Adalet Divanı'na taşınabilir

Konuyla ilgili 2016 yılında Yunanistan parlamentosunda bir rapor hazırlandı. Çipras raporu ülkenin üçüncü ve son mali kurtarma paketi sona erince onaylanmasına izin verdi.

Önümüzdeki dönemde konunun Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler'in gündemine gelmesi bekleniyor. Atina yönetiminin bu mercilerden sonuç alamaması durumunda konunun Uluslararası Adalet Divanı'na taşınması bekleniyor.

Almanya iddiaları reddediyor

Berlin yönetimi 1950’lilerde savaş tazminatı ödenmesi gereken tüm ülkelere ödemelerin yapıldığını savunuyor.

Almanya, Yunanistan’a da savaşta ölenler için para ödediklerini ve iki ülke arasında 1960’ta konuyu sonlandıracak bir anlaşma imzalandığını açıklamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.