Yunanistan ekonomisi yeniden mi iflas ediyor?

Yunanistan ekonomisi yeniden mi iflas ediyor?

Ekonomi uzmanları 2008'den bu yana ekonomik sorunlardan kurtulamayan Yunanistan'ın bu yıl yeniden iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyorlar.

2008'den bu yana ekonomik sorunlar içinde bulunan ve defalarca iflas tehlikesi atlatan Yunanistan'ın Avrupa Birliği ve IMF'den aldığı 240 milyar euro hacmindeki dev yardım paketlerine rağmen yeniden iflasla karşı karşıya geldiği iddia ediliyor.

Avrupa Birliği'ne üye olduğu 1981'den sonra ekonomide oldukça popülist politikalar izlenen Yunanistan'da 2008-2009 küresel ekonomi krizinin tetiklemesiyle popülizmin biriktirdiği mâli sorunlar 2010'da ülkeyi iflasla karşı karşıya bırakan büyük bir ekonomik krize neden olmuştu.

İflası önlemek için AB ve IMF devreye girmişti

Yunanistan'ın iflas etmemesi için Avrupa Birliği ve IMF önce 130 milyar euro, sonra bu paketin yetersiz kalması üzerine 110 milyar euro hacminde iki dev yardım paketiyle Yunanistan'ı iflastan kurtarmış, karşılığında Atina yönetimnin popülizmi terk etmesi ve mali dengelerini halkın refahını düşürme pahasına düzeltmesini şart koşmuşlardı.

Yunanistan iflastan kurtulsa da 2007 sonunda 251 milyar euro olan ekonomik büyüklüğünün 2022 başı itibariyle 170 milyar euroya kadar gerilediği tahmin ediliyor.

Fakat yardım paketlerinin sona ermesi, koronavirüs pandemisinin Yunanistan ekonomisinin motoru sayılan turizme vurduğu ağır darbe ve iflas tehlikesinin geçtiği düşünülerek yeniden kısmen popülizme yönelmesinin ülkedeki mali dengeleri bozup ülkeyi yeniden iflas tehlikesine soktuğu belirtiliyor.

Dev bütçe açıkları

Yunanistan 2010'lu yılların ortalarında sıkı mâli disiplin uygulayıp hemen hemen denk bütçe verirken 2020 ve 2021'de milli gelirinin %10'unu aşan dev bütçe açıkları verdi. Turizm gelirlerinin düşmesiyle her zaman dev dış ticaret açıkları veren Yunanistan'daki cari açık probleminin de büyüdüğü gözlemleniyor.

Yunanistan'ın en büyük sorunu sayılan ve bütçe açıklarıyla beslenen kamu borcu sorununun da ülkenin tarihinde hiç olmadığı kadar büyüdüğü belirtiliyor.

2021 sonu itibariyle 360 milyar euro seviyelerine ulaştığı iddia edilen Yunanistan'ın kamu borcunun milli gelire oranının %210'u aştığı hesaplanıyor.

Bu da nüfusu 10.6 milyona kadar gerileyen Yunanistan'da kişi başına düşen kamu borcunun yaklaşık 34 bin euro (yaklaşık 532 bin lira) olduğu anlamına geliyor.

Yunanistan'ın bu yıl içerisinde yeniden iflas etmek üzere olduğunu bildirebileceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin karar alıcı ülkelerinin ise Yunanistan'a duyduğu bıkkınlık ve kendi ekonomik sorunları nedeniyle bu kez dev yardım paketleri hazırlaması beklenmiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.