Yunanistan ve Rusya ilişkilerinde yeni dönem

Yunanistan ve Rusya ilişkilerinde yeni dönem

Rusya Devlet Başkanı ile Yunanistan Başbakanı Çipras'ın yaptığı görüşmeler, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme girileceği şeklinde yorumlandı.

Rusya Devlet Başkanı ile Yunanistan Başbakanı Çipras'ın yaptığı görüşmeler, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme girileceği şeklinde yorumlandı.

Sputnik'ye yer alan habere göre, İzvestiya Gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında yapılan görüşmenin ikili ilişkilerin gelişmesine önemli katkılarda bulunacağı yorumunu yaptı.

Rus diplomatların Yunanistan'dan sınır dışı edilmeleri olayının artık kapanmış sayılabileceği ve Putin ile Çipras'ın, Kremlin'deki görüşmede buna vurgu yaptığını belirten İzvestiya, görüşmede tarafların, Türk Akımı doğal gaz boru hattının Yunanistan üzerinden İtalya'ya uzatılması da dahil bir dizi ekonomik konuları gündemlerine aldığını söyledi. Gazete ayrıca her iki liderin inovasyon alanında işbirliğinin genişletilmesinden ve modernizasyonun esas alındığı ortaklık beyanı hakkında konuştuğu ve Vladimir Putin'in, Rus inovasyon şirketlerinin Yunan pazarına girme çabaları olduğunu vurguladı.

"Diplomat krizi geride kaldı"

Rusya ve Yunanistan, ilişkilerinde yeni bir sayfa açarak, Rus diplomatların sınır dışı edildiği yaz krizini geride bıraktı. Her iki ülke lideri de bu konuya özellikle vurgu yaptı. Putin bu konuyla ilgili "Bu sayfanın tamamen kapandığını umuyorum" dedi.

İzvestiya, geçen yaz iki Rus diplomatın Yunanistan'ın iç işlerine karıştığı gerekçesiyle sınır dışı edildiğini ve başka iki Rus diplomatın da bu ülkeye girişine izin verilmediğine vurgu yaparak, Çipras'ın, Yunanistan'ın dışarıdan yapılan baskılara rağmen Rusya ile dostane ilişkiler sürdüreceğine dair güvence verdiğini kaydetti.

"Kriz en kısa zamanda çözülecek"

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, İzvestiya'ya Moskova ve Atina'nın diplomatik krizi en kısa zamanda çözeceklerini söyledi.

"Biriken sorunlar için görüşmeye ihtiyaç vardı"

Aleksis Çipras'ın Moskova ziyareti her ne kadar Rus tarafının daveti üzerine gerçekleşmiş olsa da, Yunan liderinin geldiğini ve bunun da her iki tarafın karşılıklı ilgisini gösterdiğini belirten Klimov, şu ifadeleri kullandı: "İlişkilerimizde biriken sorunların çözülmesi için bu görüşmeye ihtiyaç vardı. Hatırlayın, diplomatlarımızı sınır dışı ettiler ve insanlarımızın Athos'a gitmelerine izin vermediler. Bunlara paralel olarak başka gelişmeler ortaya çıkıyor. Örneğin, biz Türkiye'yle enerji alanında bir diyalog başlatıyoruz, yakında Türk Akımı çalışmaya başlayacak. Yunanistan tuhaf bir pozisyon takınıyor. Bütün bunlardan faydalanacak yerde, yürüttüğü politikayla Yunanlıların yarar sağlamasını zorlaştırıyor".

Klimov'a göre, iki ülke liderlerinin görüşmesi çok verimli geçti. Taraflar görüş ayrılıklarını tartışmanın yanı sıra, ekonomi ve enerji alanında da anlaşmalar yapmayı da başardılar: "Atina, doğrudan diyaloğu sürdürmek ve bazı eylemleri gerektiği gibi düzeltme çabalarına girme konusunda olgunlaştı.Unutmamalıyız ki Çipras, bir NATO ve AB ülkesini temsil ediyor ve kendi düşüncelerini ifade edemiyor."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.