"Yunanistan'da Müslüman Türk azınlıkların dini özgürlükleri kısıtlanıyor"

"Yunanistan'da Müslüman Türk azınlıkların dini özgürlükleri kısıtlanıyor"

Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin dini özgürlüklerine yönelik eylemlere Demokrasi Eşitlik ve Barış Partisi tepki gösterdi.

Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin dini özgürlüklerine yönelik eylemlere Demokrasi Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) yaptığı bir açıklama ile tepki gösterdi.

Millet Gazetesi’nin aktardığına göre, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tek siyasi temsilcisi olan DEB Partisi Batı Trakya’da son zamanlarda ezanların kısılmak istenmesi gibi uygulamalarla ilgili açıklama yaptı ve yaşanan hadiselere karşı sessiz kalınamayacağını belirtti.

“Sessiz kalmamız mümkün değildir”

DEB Partisi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı bugüne kadar yetkililerin aldığı her türlü karara saygı duymuş ve uygulamada da büyük bir hassasiyet göstermiştir. Geçirmekte olduğumuz mübarek Ramazan ayında koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında camilerimizin kapalı kalması gerekliliğinin farkında olup bu kararın istisnasız uygulandığı herkes tarafından bilinmektedir. Ancak son günlerde görülen bazı hadiselere sessiz kalmamız mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

DEB Partisi açıklamada Ramazan ayında dini özgürlüklere yapılan müdahalelere dair örnekler vererek, “Bölgemizde kendilerini ‘yetkili’ olarak tanıtan bazı sivil kişiler tarafından din görevlilerine, ezan sesinin rahatsızlık yarattığı gerekçesiyle hoparlörden okunan ezan sesini kısmaları, hatta ezanın hiç okunmaması yönünde telkinde bulunulduğu bilgisini aldık. Buna ek olarak bazı köylerimizde Ramazan davulcularının polis tarafından uyarılarak, köyde davul çalmamaları istendiği bilgisine ulaştık.” dedi.

“Kukla müftüler kör ve sağır”

DEB Partisi Yunanistan kuklası atanmış müftülerin bu tacizler karşısında suskun kaldığını vurgulayarak, “Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın kurum ve kuruluşları ezanlarımıza tam anlamıyla sahip çıkarken, Azınlığımız tarafından kabul görmeyen, devlet tarafından atanmış müftü naiplerinin bu konuda en ufak bir hassasiyet göstermemiş olmalarına hayretle şahit olmaktayız. Yetkili kurumların aldığı kararlarla hiçbir ilgi ve bağlantısı olmayan bu tür baskıcı uygulamaları kesinlikle kabul etmediğimizi ve şiddetle kınadığımızı kamuoyun bilgisine sunmak isteriz.” açıklamasında bulundu.

tlgrm.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.