Zelenskiy Batı'dan daha fazla hava savunma sistemi istiyor

Zelenskiy Batı'dan daha fazla hava savunma sistemi istiyor

Ukrayna, 60 milyar dolarlık önemli bir yardım paketinin Amerika Birleşik Devletleri kongresinde bekletilmesi nedeniyle iki yıldır süren savaşta şu anda oldukça zor durumda.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın son saldırılarında beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Cumartesi günü Batı'ya daha fazla hava savunma sistemi gönderme çağrısında bulundu.

Ukraynalı yetkililer, gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında güneydeki liman kenti Odesa'da üç kişinin hayatını kaybettiğini, kara bombardımanlarda ise Rusya sınırına yakın Harkiv bölgesinde bir, cephe hattındaki Herson bölgesinde de bir kişinin öldüğünü söyledi.

Zelenskiy sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda "Rusya sivilleri vurmaya devam ediyor” dedi ve ekledi:

"Ortaklarımızdan daha fazla hava savunmasına ihtiyacımız var. Halkımızı Rus teröründen daha iyi korumak için Ukrayna hava savunma kalkanını güçlendirmemiz gerekiyor. Daha fazla hava savunma sistemi ve hava savunma sistemleri için daha fazla füze hayat kurtarır"

Ukrayna, 60 milyar dolarlık önemli bir yardım paketinin Amerika Birleşik Devletleri kongresinde bekletilmesi nedeniyle iki yıldır süren savaşta şu anda oldukça zor durumda.

İçişleri Bakanı Igor Klymenko Cumartesi günü Telegram'da yaptığı bir paylaşımda Odesa'da "Rus teröristlerin saldırısı sonucu dokuz katlı bir bina yıkıldı" dedi.

Ukrayna acil servisleri, saldırıda biri çocuk olmak üzere en az üç kişinin öldüğünü ve diğerlerinden hala haber alınamadığını söyledi.

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada "Kurtarma ekipleri bir evin enkazından üç ila beş yaşlarında olduğu düşünülen bir çocuğun cesedini çıkardı" denildi.

Olay yerinden paylaşılan görüntülerde bir konut binasının birkaç katının çöktüğü ve dış cephesinin yıkıldığı görülüyor.

Bölge valisi Oleg Synegubov, Harkiv'de 76 yaşındaki bir adamın gece yarısından sonra bombardıman sırasında öldüğünü söyledi.

İl başkanı, Cumartesi sabahı cephe hattındaki Herson bölgesindeki bombardımanda bir kişinin daha öldüğünü söyledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın gece boyunca 17 İran menşeli "Shahed" insansız hava aracı fırlattığını ve üç füze ateşlediğini söyledi.

İnsansız hava araçlarından 14'ünün düşürüldüğü ancak düşen enkazın Odesa ve Kharkiv'deki konutlarda hasara yol açtığı belirtildi.

Kiev'in ayrıca Rusya'nın ikinci büyük kenti Saint Petersburg'da bir binaya zarar veren kendi insansız hava aracı saldırısını da düzenlediği ortaya çıktı.

Rus belediye başkanı bir "olay" meydana geldiğini bildirdi -daha önce Ukrayna saldırılarını tanımlamak için kullanılan bir ifade- ancak herhangi bir can kaybı olmadığını söyledi.

Rus sosyal medyasında yer alan videolarda bir insansız hava aracının gökyüzünden binaya düştüğü ve bir patlamayı tetiklediği görülürken, bölge sakinleri patlayan camların ve çıkan küçük yangınların insansız hava aracının çarpması sonucu meydana geldiğini söyledi.

Kiev, Moskova'nın Ukrayna'nın elektrik şebekesine yönelik saldırılarına misilleme olarak son aylarda çok sayıda Rus petrol rafinerisini vurdu.

Saldırılar, Rusya'nın savaş alanındaki üstünlüğünü pekiştirmeye başladığı bir döneme denk geldi.

Kiev, ağır silah ve sayıca üstün olduğunu ve destek gecikmeleri nedeniyle mühimmat sıkıntısı çektiğini kabul etti.

Savunma Bakanı, söz verilen Batı mühimmatının yarısının ülkeye geç ulaştığını ve bu gecikmelerin hayatlara ve topraklara mal olduğunu söyledi.

Rus güçleri geçen ay Avdiivka'yı ele geçirdikten sonra batıya doğru ilerlemeye başladı ve son günlerde birkaç küçük köyü daha ele geçirdi.

Cumartesi günü cephedeki askeri mevzileri ziyaret eden Ukrayna'nın yeni Başkomutanı Oleksandr Syrsky "cephedeki durumun zor ama kontrol altında olduğunu" söyledi.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.