12 yıl sonra ilk kez bir Irak başbakanı Suriye'ye giderek Esed ile görüştü

12 yıl sonra ilk kez bir Irak başbakanı Suriye'ye giderek Esed ile görüştü

Bağdat hükümeti Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani Pazar günü Şam’da rejim lideri Beşar Esed ile görüştü.

Esed ve Sudani görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, IŞİD de dahil olmak üzere, 600 kilometrelik sınırlarını güvenlik tehditlerinden korumayı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi görüştüklerini açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Sudani ayrıca, her iki ülkede de yağışların azalması, iklim değişikliği ve Türkiye’deki barajların neden olduğunu söylediği kuraklık koşullarıyla mücadele etmenin yollarını görüştüklerini kaydetti.

Sudani, "Sudan hak ettiğimiz payı almak için iş birliği yapmalıyız" dedi. Sudani, Irak'ın 2011'den beri ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Suriye'ye uygulanan ve genişletilen yaptırımların kaldırılmasını desteklediğini söyledi.

Bölgesel ağırlığı olan İran'la yakın ekonomik, askeri ve siyasi bağları olan Irak ve Esed rejimi, Suriye'deki iç savaş boyunca diğer Arap devletleri büyükelçilerini geri çekip Suriye'deki büyükelçiliklerini kapatırken bile ilişkilerini sürdürdüler.

Başbakan'ın dış ilişkiler danışmanı Ferhad Alaaddin toplantıdan önce yaptığı açıklamada, Sudani'nin Captagon olarak adlandırılan sentetik uyuşturucunun ülkeye girişiyle mücadeleyi ve Irak'ın ihracat rotalarını çeşitlendirmesine yardımcı olabilecek bir Akdeniz petrol boru hattını yeniden açma olasılıklarını görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Esed rejimi, Mayıs ayında 12 yıl sonra Arap Birliği'ne geri kabul edilmişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.