Adam Johnson

Adam Johnson

İsrail'in Gazze'deki asıl amacı ne?

İsrail'in Gazze'deki asıl amacı ne?

Amerikan medyası ve siyaset sınıfı, Gazze'de İsrail medyasında ve İsrailli siyasi liderler arasında tartışılandan tamamen farklı bir anlatıyı analiz ediyor, tartışıyor ve şekillendiriyor. Sıradan ırkçılık, kasıtlı saflık ve ABD hükümetinin parti çizgisiyle refleksif uyumdan doğan bu boşluk, Irak Savaşı'ndan bu yana görmediğimiz türden bir medya başarısızlığı yaratıyor.

İsrail kitlesel nüfus transferleri gerçekleştiriyor, Gazze'yi insansızlaştırmaya çalışıyor ve yaptığı her şey bu kapsamda ele alınmalı. İsrail hükümeti 13 Ekim'de Kuzey Gazze için verdiği tahliye emrinden başlayarak bunu başından beri açıkça söyledi. İstisna yok.

İsrail'in o tarihten bu yana yaptığı her şey, 1 milyondan fazla insanı Kuzey Gazze'den Güney Gazze'deki mülteci kamplarına götürmek için verilen bu tahliye emrini yerine getirmek için. Yapacaklarını söyledikleri şey buydu ve bunu yapıyorlar.

Ancak Kasım ayı boyunca Amerikan medyası İsrail Savunma Güçlerinin Kuzey Gazze'de gerçekleştirdiği her eylemi, sanki ortadan kaldırmayı çalıştıkları her hedef "Hamas avının" bir parçasıymış gibi göstermeye devam etti.

Bunun en belirgin örneği, İsrail'in Kasım ayı ortasında Şifa Hastanesi'ne düzenlediği "baskın" öncesinde haftalarca devam eden süreç. Sağlık kompleksinin ele geçirilmesinden önceki günlerde Amerikan basını defalarca medya tüketicilerine İsrail güçlerinin sanki Pakistan'ın Abbottabad kentindeki Bin Ladin yerleşkesine saldırdığı izlenimini verdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hastane kompleksinin altında ayrıntılı bir sığınak olduğunu gösteren bir video yayınladı ve ABD medyası büyük ölçüde bu iddiaya yer verdi.

1-090.jpg

Washington Post'un manşeti "İsrail'in Hamas avı Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni kuşatma altına aldı" şeklindeydi. "Gazze Şehrindeki Hastaneler Ölümcül Çapraz Ateşe Tutuldu. Hamas savaşçılarıyla savaşan İsrail güçleri binlerce insanın mahsur kaldığı hastanelere 'yaklaşıyor'," diyordu New York Times manşetinde.

Medya, Amerikalı okuyucu ve izleyicilere, İsrail ordusunun hastaneyi ele geçirmek zorunda kaldığı ve sekiz yeni doğan bebekle birlikte onlarca hastanın ölmek zorunda kaldığı izlenimini verdi. Çünkü bu yeraltı kompleksi "Hamas'ın kalbiydi". Daha sonra İsrail binayı ele geçirdi ve tek bir tünel, birkaç yeraltı odası, iki metal karyola ve bir banyo buldu - iddia edilen ayrıntılı "komuta ve kontrol merkezine" uzaktan yakından benzeyen hiçbir şey yoktu. İsrail ordusu 7 Ekim'de birkaç rehinenin Şifa Hastanesi'ne getirildiğini gösteren video görüntüleri yayınladı, ancak bu sadece tıbbi bakım için de olabilir (ölü rehineler pek işe yaramaz). İsrailli yetkililer yeraltı kompleksinin söyledikleri şey olduğuna dair başka hiçbir kanıt sunmadılar. The New York Times, İsrail'in söz konusu tüneli havaya uçurmasından hemen önce yaptığı son (ya da en azından en son) analizinde, İsrail ordusu tarafından o ana kadar sağlanan videoların "geniş bir tünel ağına dair kesin kanıtlar göstermediği" sonucuna vardı.

Biden'ın Beyaz Sarayı'nın muğlak iddialarıyla da beslenen Amerikan kamuoyuna, İsrail'in Hamas'ın Şifa Hastanesi'nin altında ve içinde bulunan ana karargâhına baskın düzenlediğini ima eden -ve bazen açıkça ifade eden- heyecan verici bir Zero Dark Thirty anlatısı sunuldu. Ancak İsrail ortaya çıktığında, İsrail'in daha sonra kabul ettiği gibi, Hamas savaşçıları yoktu. İsrailli komandolar içeri girdi ve bir sağlık tesisinin kontrolünü ele geçirdi.

Peki bu baskın Post'un okurlarına söylediği gibi bir "Hamas Avı" mıydı? Hastane The New York Times'ın ima ettiği gibi "ölümcül çapraz ateş" altında mı kaldı? Hamas savaşçılarının hastaneye doğru ilerleyen İsrail askeri konvoyuna saldırdığına şüphe yok, ancak hastanenin içinden ateş açıldığını ima eden tüm haberler yanlıştı.

İsrail saldırılarına "terörle mücadele" merceğinden bakmak, İsrail'in askeri kararlarını kafa karıştırıcı hale getiriyor. İsrail, Hamas'ın komuta merkezi olduğunu düşünmese neden bir hastaneye saldırsın ki? İsrail ordusu, çoğunun Hamas'ın askeri üsleri olduğunu iddia etme zahmetine bile girmediği bir dizi hastaneyi bombaladı ve onlara saldırdı. Bunun nedeni, ABD medyası tarafından sürekli benimsenen "Hamas avı" çerçevesinin yanlış bir çerçeve olmasıdır.

Eğer İsrail'in amacını halkı Gazze'yi terk etmeye zorlamak olarak anlıyorsanız, o zaman bu eylemler çok mantıklı. İsrail'in herkesi hastaneden çıkarmak için askeri güç kullanması gerekiyordu çünkü hastaneler doğaları gereği insanların tahliye edeceği en son yerlerden biridir. Ve İsrail 13 Ekim'de, savunmasız  hastalar da dahil olmak üzere Kuzey Gazze'deki herkesin güneye tahliye edilmesi için bir tahliye emri yayınlamıştı. İsrailli yetkililerin Şifa'yı onlarca kez arayarak hastanenin boşaltılmasını talep ettiği bildirildi. Tıbbi tesiste çalışanlar için bu, sürekli tıbbi bakıma ihtiyaç duyan ve su ya da ulaşımın olmadığı bir savaş bölgesinde yürüyerek Güney Gazze'ye 30 millik bir yolculuk yapmaları mümkün olmayan onlarca hastaları için kesin ölüm anlamına geliyordu. Ancak İsrail bunu umursamadı ve umursamıyor da. Hükümet zorla nüfus transferi yapıyor ve bu herkesin gideceği anlamına geliyor. İsrail'in eylemlerini açıklamanın en basit yolu bu, ancak "terörle mücadele" anlatılarına bağlı Amerikan medyası, İsrail'in Gazze'yi aşamalı olarak insansızlaştırmaya çalıştığı gerçeğini akıllarına getiremiyor ya da getirmek istemiyor.

İsrail'in bir tahliye emri yayınlaması, bu tahliye emrini harfiyen yerine getirmesi ve ABD medyasının çoğunun hala eylemlerini "Hamas avı" olarak tasvir etmesi garip bir dinamik. İsrail'in bakış açısına göre ortada bir ayrım yok. Bunu biliyoruz çünkü İsrailli yetkililer bunu defalarca dile getirdiler. New York Times'ın çoğunu belgelediği sayısız soykırım söylemi örneğinin yanı sıra, Gazze'yi aşamalı olarak insansızlaştırmanın İsrailli liderler arasında en popüler plan olduğu gerçeği de var. Al Monitor'un 17 Kasım tarihli bir haberine göre, "İsrailli karar alıcılar arasında en büyük desteği gören seçenek, Mısır'ın devasa dış borcunun tamamen affedilmesi karşılığında Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmesi. Öneriler arasında Gazze'nin şu anki konumunun güneyinde yeniden inşa edilmesi -İsrail bombalarının bıraktığı yıkım alanlarında yeniden inşa etmek yerine- ve sakinlerinin bir kısmının Arap ülkelerine veya diğer ülkelere taşınması ve geri kalanının yeniden inşa edilmiş bir Gazze'de bırakılması yer alıyor."

İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel'in 19 Kasım'da Jerusalem Post gazetesinde yayınlanan köşe yazısında ortaya koyduğu benzer bir plan, hükümetin tercih ettiği sonucun etnik temizlik olduğunu açıkça ortaya koydu. Gamliel'in önerdiği tek seçenek "Gazze'deki Filistinlilerin insani nedenlerle bölge dışına gönüllü olarak yerleştirilmesini teşvik etmekti." İsrail güvenlik kabinesi üyesi ve Tarım Bakanı Avi Dichter 12 Kasım'da İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada, "Şimdi Gazze Nekbe'sini başlatıyoruz. Gazze Nekbe 2023. Bu şekilde sona erecek." The Nation'dan Jeet Heer'in Pazartesi günü belirttiği gibi, "Netanyahu şimdi Gazze'nin nüfusunu 'azaltma' ve hayatta kalan sakinleri komşu ülkelere sürme önerisini Kongre'deki her iki partinin liderlerine sunuyor."

"Ama Mısır ve diğer Arap ülkeleri buna izin vermez" bu planlar gündeme geldiğinde sıkça söylenen bir sözdür. Ancak bu planların uygulanabilir olup olmadığı ikincil öneme sahip. Önemli olan niyettir ve İsrail'in, Filistinlilerin nereye ve nasıl "yerleştirileceğine" dair nihai ayrıntılar açık bir konu olmaya devam etse bile, nüfusun azaltılması için zemin hazırlama niyetinde olduğu açıktır.

The Economist'e göre Kuzey Gazze "yıllarca yaşanmaz" olacak ve İsrail'in şu anki planı Kuzey Gazze'ye yaptığını Güney Gazze'nin çoğuna yapmak. Bu, Gazze'nin büyük bölümünü insan yaşamı için az ya da çok elverişsiz hale getirecektir.

Wall Street Journal, mümkün olduğunca çok sayıda Filistinliyi Mısır sınırı yakınlarındaki kamplara sürmeye yönelik benzer planları detaylandırdı. Journal'in 19 Kasım tarihli haberine göre "Bazı İsrailli askeri yetkililer, 2 milyon Gazze sakininin Los Angeles'ın LAX havaalanı büyüklüğündeki El Mevasi'ye toplanmasının imkansız olduğunu kabul ediyor." Ancak bu yine lojistik bir engel, ahlaki ya da siyasi bir engel değil.

Buna bir de sivil altyapıyı kasıtlı olarak hedef almanın İsrail'in savaş stratejisinin bir parçası olduğu eklendiğinde, "Hamas avı" ya da "Hamas'a karşı savaş"ın gerçekte ne anlama geldiği netlik kazanmıyor. İsrailli ve Filistinli gazeteciler tarafından çıkarılan +972 dergisinin yakın tarihli bir raporuna göre İsrail, "kamu binaları, altyapı ve yüksek bloklar" olarak tanımlanan "güç hedeflerini" bombalayarak "esas olarak Filistin sivil toplumuna zarar vermeyi" ve "şok yaratmayı" amaçlıyor. İsrail adliye binalarını, üniversiteleri, meclis salonlarını ve sayısız diğer hükümet binasını hedef aldı ve tahrip etti. Hamas'ın hiçbir kontrolü ya da gücü olmadığı Batı Şeria'da meyve bahçelerini, tarım arazilerini ve seraları yerle bir etti ve Hamas'ın ezeli düşmanı Yaser Arafat'ın bir heykelini yıktı.

Tüm bunlar kulağa "Hamas avı" gibi geliyor mu?

Washington Post'un savaşın ilk ayındaki çocuk ölümlerini detaylandıran bu grafiği "Hamas avı"na benziyor mu?

122.png

Bu düzeyde bir yıkım "Hamas avı "na benziyor mu?

asd-001.jpg

Gazze sahilinin bu öncesi ve sonrası görüntüsü bir "Hamas avı" gibi mi görünüyor?

before-after.jpg

İşte bu yüzden medyamız, Reuters'ın Pazartesi günü attığı "İsrail Gazzelilere kaçmalarını emrediyor, onları gönderdiği yeri bombalıyor" şeklindeki viral, Onion'vari manşeti gibi kafa karıştırıcı tasvirlere giderek daha fazla yer veriyor. Çünkü nüfus azaltma kampanyası şiddetlendikçe, olan biteni inkar etmek ve bunu terörist avı çerçevesine sığdırmak, sahadaki gerçeklerle uzlaştırılması daha zor hale geliyor.

Pazartesi günü CNN'den Jake Tapper ile Netanyahu'nun kıdemli danışmanlarından Mark Regev arasında geçen şu konuşmayı ele alalım. İsrail'i hiçbir şekilde sert bir şekilde eleştirmeyen Tapper, bir CNN yapımcısının ailesinden dokuz kişinin İsrail bombardımanında öldürülmesinin ardından İsrail'in askeri mantığı karşısında gerçekten kafası karışmış görünüyor:

"Nereye gitmeleri gerekiyor?" gerçekten de soru bu. Cevap, açıkça, Gazze dışında herhangi bir yer. ABD medyasının bu tasviri kullanmaya başlaması faydalı olacaktır. İsrail 2.2 milyon Gazzeliyi kısmen ya da tamamen küçük çadır kentlere, başka ülkelere ya da her ikisine birden zorla nakletmektedir. İsrail'in 7 Ekim'in sorumlularının peşine sınırlı ya da hedefe yönelik bir şekilde düştüğüne dair çok az kanıt var. Nitekim Washington Post'a göre Hamas, 15 bin Filistinlinin öldürülmesine rağmen "büyük ölçüde sağlam" kalmıştır. Elimizde toplu cezalandırma ve toplu suçluluk politikasına dair her geçen gün artan yığınla kanıt var. ABD medyasında söz sahibi olanlar, bu çatışmaya ilişkin tasvirlerini buna göre güncellemeye başlamalıdır. İsrailli yetkililer aksini iddia etmekte zorlanıyorlar.


The Nation'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1606 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Adam Johnson Arşivi