Mick Ryan

Mick Ryan

Ukrayna işgalinde Rusya’nın adaptasyon avantajı

Ukrayna işgalinde Rusya’nın adaptasyon avantajı

Ukrayna'daki savaş boyunca Kiev ve Moskova, askeri etkinliklerini öğrenmeye ve geliştirmeye çalışarak bir uyum savaşı yürüttüler. İşgalin ilk aşamalarında Ukrayna avantajlıydı. Hızlı bir Batı silahı akışıyla güçlenen, Rusya'nın saldırganlığının yarattığı varoluşsal tehditle motive olan ve saldırıya iyi hazırlanan Kiev, oldukça kısa bir sürede yeni savaş yöntemleri geliştirebildi. Buna karşılık Rusya tökezledi: Hızlı bir zafer kazanacağına aşırı güvenen büyük, kibirli ve hantal bir ayı. Rusya'nın başarısızlığının yarattığı büyük kurumsal şok, öğrenme ve uyum sağlama yeteneğini de yavaşlattı.

Ancak iki yıllık savaşın ardından adaptasyon savaşı değişti. Ukrayna ve Rusya arasındaki kalite farkı kapandı. Ukrayna hala yenilikçi ve aşağıdan yukarıya doğru bir askeri kültüre sahip ve bu da yeni savaş teknolojilerini ve taktiklerini hızla uygulamaya koymasını sağlıyor. Ancak bu derslerin sistematik hale getirilmesini ve tüm silahlı kuvvetlere yayılmasını sağlamakta zorlanabilir. Öte yandan Rusya, başarısızlığı rapor etme konusundaki isteksizliği ve daha merkezi bir komuta felsefesi nedeniyle aşağıdan yukarıya doğru öğrenmekte daha yavaş davranıyor. Yine de Rusya nihayet bir şeyler öğrendiğinde, bunu ordu genelinde ve büyük savunma sanayisi aracılığıyla sistematik hale getirebilmektedir.

Bu farklılıklar iki devletin inovasyon yöntemlerine de yansıyor. Ukrayna taktiksel adaptasyonda daha iyi: Savaş alanında öğrenme ve gelişme. Rusya ise stratejik adaptasyonda ya da devletlerin kaynaklarını nasıl kullandıkları gibi ulusal ve askeri politika yapımını etkileyen öğrenme ve adaptasyonda daha üstün. Her iki adaptasyon biçimi de önemlidir. Ancak savaşları kazanmak için en önemli olan ikinci adaptasyon türüdür.

Bu savaş ne kadar uzun sürerse, Rusya öğrenme, uyum sağlama ve daha etkili, modern bir savaş gücü oluşturma konusunda o kadar iyi olacaktır. Moskova yavaş ama emin adımlarla savaş alanındaki yeni fikirleri özümseyecek ve taktiklerini buna göre yeniden düzenleyecektir. Stratejik adaptasyonu Ukrayna'nın karşı saldırısını savuşturmasına zaten yardımcı oldu ve son birkaç ayda Rus birlikleri Kiev'den daha fazla toprak kazandı. Nihayetinde, Rusya'nın stratejik adaptasyondaki üstünlüğü Batı'nın uygun bir yanıtı olmadan devam ederse, bu savaşta olabilecek en kötü şey bir çıkmaz değil, Ukrayna'nın yenilgisidir.

Uzun oyun

Ukrayna'daki ilk askeri operasyonları sırasında zorlanan Rusya, komuta ve kontrol yapısını değiştirdi. Nisan 2022'de Moskova'nın o zamana kadar savaşı yürüttüğü işlevsiz ve parçalı sistemi bir kenara bırakarak geniş çaplı işgali denetlemek üzere tek bir komutan atandı. Sonuç, Rus işgalini ülkenin kuzey, doğu ve güneyindeki çok sayıda ayrı ve koordinasyonsuz kampanyadan daha senkronize bir yaklaşıma kaydıran daha birleşik bir çabaydı. Ana çaba açıkça doğu Ukrayna'daki kara operasyonlarıydı. Bu durum Rusya'nın ilerlemesine ve 2022 ortalarında Severodonetsk gibi şehirleri ele geçirmesine yol açtı.

Rusya yakın muharebe yöntemini de değiştirdi. Savaşın başlarında Rusya, genellikle yeterince güçlü olmayan ve hava ve kara operasyonlarını entegre etme ve ortak kara operasyonları yürütme konusunda sınırlı bir kapasite sergileyen tabur büyüklüğünde kara birlikleri kullandı. Ancak son 12 ayda Ruslar bu tür taburları bir kenara bıraktı. Artık elit kuvvetlerle konvansiyonel kuvvetleri entegre ediyorlar ve bu kombinasyonu pek çok Ukraynalının "et fırtınası" olarak aşağıladığı şeyle destekliyorlar: Daha yetenekli Rus birlikleri gelmeden önce Ukraynalı askerleri ezip bitirebilecek kötü eğitimli, tek kullanımlık kuvvetlerden oluşan dalgalar.

Bu taktiksel yeniliklerin bir kısmı, Rusya'nın seferber edilen birlikleri yüksek yeterlilik seviyelerine göre eğitmek için zamanının olmaması da dahil olmak üzere askeri gerekliliklerden kaynaklandı. Ancak bir kısmı da yukarıdan aşağıya stratejik direktiflerle şekillendi. Wagner milis birliğinin liderleri, Bahmut'u ele geçirmeye yönelik başarılı harekat sırasında milislere kaydolan mahkumları tek kullanımlık mermi avcıları olarak kullanarak "et taktikleri" yaklaşımının yaygınlaşmasına yardımcı oldu. Wagner'in bu tuhaf stratejiyle elde ettiği başarıyı gören Moskova kuvvetleri diğer muharebelerde de benzer yaklaşımlar benimsedi. Rus piyade taktikleri, tek tip tabur gruplarını birleşik silahlı eylem birimleri olarak konuşlandırmaya çalışmaktan, saldırı, uzmanlık ve tek kullanımlık "et" birlikleri oluşturarak katmanlı bir tümen oluşturmaya doğru kaymıştır.

Rus kuvvetleri savunma konusunda da uyum sağlamıştır. Savaşın başlarında mevzilerini hafifçe tahkim eden ve böylece kendisini Ukrayna taarruzlarına açık hale getiren Moskova, 2022'nin sonları ve 2023'ün başlarında güneyde derin savunma hatları inşa etti. Rusya'nın hedef tespiti ile savaş alanı saldırılarının gerçekleştirilmesi arasındaki süreyi kısaltma konusundaki gelişmeleriyle birlikte Ukraynalılar 2023'ün ikinci yarısında 2022'de karşılaştıklarından çok farklı bir düşmanla karşı karşıya kaldılar.

Bu evrim geçirmiş düşmanın üstesinden gelebilmek için Ukrayna taktiklerini, teknolojisini ve operasyonlarını değiştirmek zorunda kaldı ve bunun bir kısmını da karşı saldırı başlamadan önce Polonya'ya ve diğer Avrupa ülkelerine ek silah eğitimi için bazı birlikler göndererek yaptı. Ancak Kiev'in çabaları güneyin daha büyük bir bölümünü geri alma konusunda halen yetersiz.

Rus ordusu da araçlarını koruma konusunda daha iyi hale geldi. Savaşın ilk günlerinde Ukrayna insansız hava araçları ve hassas füzeler kullanarak Moskova'nın birçok tank ve kamyonunu başarıyla imha etti ve Rusya'nın utanç verici birkaç yenilgi almasına neden oldu. Ancak buna karşılık Rus birlikleri doğaçlama zırhlar üretmeye başladı. Kiev'e ilerleme sırasında çok sayıda Rus lojistik aracının saldırıya uğramasının ardından, birlikler bu kamyonlara doğaçlama zırhlar eklemeye başladı. Bu derme çatma zırh zamanla "kafes zırhı" olarak adlandırılan çıta zırhı ya da farklı zırhlar ile daha sofistike hale geldi. Bu tür zırhlar ilk olarak İkinci Dünya Savaşı'nda Alman tanklarında görülmüştür. Ancak modern çatışmalarda, 2003 Irak savaşında konuşlandırılan koalisyon güçleri ve şimdi de Rus tankları ve kendinden tahrikli toplar da dahil olmak üzere kullanılmıştır. Bu ön zırhlar (kafesler) ya Ukrayna tanksavar silahlarının fünyelerinin aracın ana zırhına çarpmadan önce ezilmesine ya da tanksavar silahlarının araca nüfuz etmeden önce etkisiz hale getirilmesine yardımcı olmuştur. Kafesler Rus tank ve kamyonlarına bir başka fiziksel koruma katmanı sağlamış ve mürettebatlarına drone veya başıboş mühimmat saldırısı riskinin yüksek olduğu yerlerde operasyon yapma konusunda daha fazla güven vermiş gibi görünüyor.

Bu savunma yaklaşımı taktiksel bir yenilik olarak başlamış olabilir. Ancak sonunda kafeslerin benimsenmesi sistematik hale geldi. Rus ordusu, başıboş mühimmatları, tepeden saldıran füzeleri (Javelin gibi) ve drone'ları yenmek için sistematik bir yaklaşım olarak kafesleri toplu halde birliklerine kullandırdı. Hatta 2023 yılında Rus komutanlar kafeslerin nasıl inşa edileceği ve kamyonlara, toplara ve zırhlı araçlara nasıl monte edileceğine dair resmi bir talimat yayınladılar. Moskova artık zırhlı araçlarının ihraç versiyonlarında bu tür kafesler sunuyor.

Bu arada Moskova insansız hava araçlarını bizzat konuşlandırma konusunda önemli ölçüde daha iyi hale gelerek önceki bir dinamiği de tersine çevirdi. Savaşın başlangıcında Ukrayna, keşif yapmaktan bomba atmaya kadar her şeyi gerçekleştirmek için uzaktan kumandalı, yarı otonom ve otonom insansız hava araçlarını kullanmanın yeni yollarına öncülük etti. Ülkenin hükümet, endüstri ve vatandaş kitle fonlamasının bir işbirliği olan ve kendi kendini yöneten drone ordusu, Kiev'e özellikle etkileyici bir erken drone avantajı sağladı.

Ancak Rusya insansız hava araçlarını geniş bir yelpazede benimseme konusunda daha yavaş davransa da, insansız hava araçları ve başıboş mühimmat miktarı ve bunları kullanma becerisiyle Ukrayna'yı sollamış durumda. Moskova bunu, Batı'nın yaptırımlarına rağmen yerli savunma sanayisini harekete geçirerek ve kritik teknolojileri denizaşırı ülkelerden tedarik ederek başardı. Şu anda drone ve başıboş mühimmat konusunda Ukrayna'yı geride bırakmış durumdalar. Bu fark muhtemelen açılmaya da devam edecek.

Modern bir savaş, düşman insansız hava araçlarına aktif olarak karşı koyarken çok sayıda insansız hava aracı kullanmadan neredeyse imkansızdır. Rusya'nın İHA'ları savunma hatları, büyük miktarda topçusu, saldırı helikopterleri, başıboş mühimmatları ve daha duyarlı keşif ve gözetleme sistemleriyle birlikte kullanması, Ukrayna'nın 2023'teki başarısız karşı saldırısının temel nedenlerinden biriydi. Rusya daha fazla şey öğrendikçe ve insansız hava aracı üretimini arttırmaya devam ettikçe, daha fazla avantaj elde edecektir.

Vites yükseltme

Rusya'nın senaryoyu tersine çevirdiği tek silah insansız hava araçları değil. Ukrayna hassas silahları ya da hedefleri eski sistemlerden daha isabetli vurmak için GPS veya diğer yönlendirme sistemlerini kullanan silahları erken benimsedi. Kiev bunu yapmak zorundaydı; savaşın başında ağır silahlar ve mühimmat arasındaki eşitsizlik göz önüne alındığında, Ukrayna roketleri ve mermileri boşa harcamayı göze alamazdı. Ancak Moskova o zamandan beri hassas silahların etkisini azaltmayı öğrendi ve buna uyum sağladı. Bunu muharip güçlerini, topçularını ve lojistiğini daha iyi dağıtarak yaptı. Ayrıca şifreli ağlar ve eski, kablolu taktik iletişim sistemleri de dahil olmak üzere daha güvenli elektronik iletişim araçları kullanarak Ukrayna'nın hedefi tespit etmesini zorlaştırdı.

Geleneksel olarak Rusların güçlü olduğu elektronik savaş, işgalin ilk günlerinde küçük bir rol oynamış gibi görünüyordu. Ancak büyük bir intikamla geri döndü. Rus ordusu stratejik savunma sanayi ile işbirliği yaparak çeşitli yeni ve gelişmiş araç ve personel tabanlı elektronik savaş sistemleri geliştirdi ve konuşlandırdı. Bunlar Ukrayna'nın iletişimini bozarak birliklerin uyumunu bozuyor ve ülkenin saldırı düzenleme kabiliyetini yavaşlatıyor.

Elektronik harp aynı zamanda insansız hava araçları ile operatörleri arasındaki bağlantıyı kesiyor, Rusya'nın insansız hava aracı operatör istasyonlarını bulmasına yardımcı oluyor, Ukrayna'nın Rusya'nın karargahının yerini tespit etmesini zorlaştırıyor ve daha da önemlisi Ukrayna'nın hassas silahlarını (Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemleri veya HIMARS dahil) bozuyor veya etkinliğini azaltıyor. Ukrayna ve ortakları bu konuda çok çalışmış olsalar da, 2023'ün sonlarında Ukrayna Başkomutanı Valeriy Zaluzhnyi'nin de belirttiği gibi, Rusya'nın elektronik harp kabiliyetlerinin gerisinde kalmaya devam ediyorlar.

Rusya'nın adapte olduğu ve stratejik bir avantaj yarattığı belki de en önemli alan savunma sanayi kompleksidir. Ülkenin Eylül 2022'deki kısmi seferberliği ve diğer hükümet girişimleri askeri üretimi önemli ölçüde arttırdı. Moskova, Kuzey Kore'nin katkılarıyla daha fazla silah edindi ve Çin ile ticaretini arttırarak sofistike silah üretimini güçlendirdi; bu da Rusya'nın artık Batı'dan satın alamayacağı çift amaçlı teknolojileri edinmesini sağladı. Sonuç olarak Rusya şu anda Ukrayna'dan çok daha fazla silah ve mühimmata sahip.

Elbette Rusya her alanda uyum sağlama konusunda daha iyi değil. Uzun menzilli saldırılar gerçekleştirmenin yeni yolları söz konusu olduğunda Kiev Moskova'dan daha fazla gelişme kaydetti. Örneğin Ukrayna geçtiğimiz yıl Rus havaalanlarına, savunma sanayi tesislerine ve enerji altyapısına yönelik ilave uzun menzilli saldırılar gerçekleştirme kabiliyetini geliştirdi.

Ukrayna, 2022 kışında Rusya'nın sivil altyapısına yönelik saldırılarına karşılık vermekte büyük ölçüde çaresizken, şimdi aynı şekilde karşılık vermek için sofistike bir kapasiteye sahip (her ne kadar Rusya'yı vurmak için Batı silahlarını kullanma konusunda ABD'nin getirdiği sınırlamalar olsa da). Kiev bu kapasiteyi, özellikle Moskova'nın Noel ve yılbaşı sırasında Ukrayna'ya yönelik toplu saldırılarının ardından Rusya'yı akıllıca vurarak kullandı.

Ukrayna ayrıca askeri ve mobil sensörler, uzun menzilli füzeler ve birbirini takip eden insansız deniz araçları kullanarak etkili bir deniz saldırı kabiliyeti geliştirdi. Bu insansız deniz araçları artık hedeflere dalıp savaş başlıklarını patlatmanın yanı sıra füzeleri de ateşleyebiliyor. Sonuç olarak Ukrayna çok sayıda Rus savaş gemisini imha etti ve Batı Karadeniz'de yeni bir deniz ihracat koridoru yarattı.

Ancak bu avantajlar uzun sürmeyebilir. Diğer alanlarda olduğu gibi Rusya'nın Ukrayna'daki bu gelişmelere uyum sağlaması muhtemel. Örneğin Rusya, Ukrayna'nın hava savunma sistemindeki zayıflıkları tespit etmek için karmaşık ve toplu drone ve füze saldırılarının yapısını ve zamanlamasını değiştiriyor. Ayrıca Kh-101 gibi bazı seyir füzelerini Ukrayna saldırılarına karşı koruyucu bir mekanizma olarak işaret fişeği atacak şekilde uyarladı.

Yaratıcı yıkım

Rus askeri yapılanması, savaş alanından aldığı dersleri Rusya'nın sanayi ve stratejileriyle ilişkilendiren, sürekli gelişen bir adaptasyon döngüsü geliştirmiştir. Bu durum önümüzdeki yıllarda Ruslara önemli bir askeri avantaj sağlayabilir. Ele alınmazsa, savaş kazandıran bir avantaja dönüşebilir.

Rusya'nın havadan vurma kabiliyeti artabilir, yeterli önleyici füzeye sahip olmayan Ukrayna hava savunma sistemini alt edebilir ve Rusya'nın ilerlemesini ve Ukrayna vatandaşlarını terörize etmesini kolaylaştırabilir. Buna bağlı olarak Rusya'nın karada daha fazla kazanım elde etmesine, Moskova'nın özellikle doğuda ama muhtemelen güneyde de daha fazla toprak ele geçirmesine yol açabilir. Kiev'in ele geçirilmesi kısa vadede pek olası görünmüyor. Ancak nihayetinde Moskova, Kiev'i fiziksel olarak ele geçirmekten ziyade buradaki siyasi hesapları Rusya'nın lehine olacak şekilde değiştirmeyi hedefliyor.

Bu akıbetten kaçınmak için Ukrayna'nın öğrenme ve adaptasyon konusunda kendi stratejik yaklaşımını oluşturması gerekiyor; bu yaklaşım, savaş adaptasyonu konusundaki dikkate değer geçmişini tamamlayıcı nitelikte olabilir. Ukrayna birlikleri başarılı adaptasyonlarını diğer Ukrayna birlikleriyle daha hızlı bir şekilde paylaşarak işe başlayabilir. Her ne kadar Ukrayna birlikleri dersleri sık sık tugaylara, onlar da daha üst karargâhlara gönderse de, ordu aynı zamanda yanal paylaşımı da vurgulamalıdır.

Derslerin birlikler arasında paylaşılması sadece birliklerin öğrenmesi için gereken süreyi kısaltmakla kalmaz; aynı zamanda taktiklerin standartlaştırılmasına da yardımcı olur. Yine de daha iyi bir yanal öğrenme sistemi oluşturmak (ve taktikleri standartlaştırmak) için üst düzey komutanların devreye girmesi gerekir. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin en üst kademelerinin birliklere daha fazla bilgi alışverişinde bulunmalarını emretmesi gerekecektir.

Stratejik adaptasyonda daha iyi olabilmek için Ukrayna'nın taktiksel öğrenme ile doktrinsel yenilik ve eğitim arasında duran kurumsal ve zamanlama engellerini de ortadan kaldırması gerekiyor.

Örneğin 2023 Ukrayna karşı taarruzundan çıkarılacak en önemli ders NATO'nun Ukrayna birliklerine öğrettiği birleşik silahlar doktrininin güncelliğini yitirmiş olmasıdır. Bu başarısızlığın bir sonucu olarak Ukraynalı bireyler ve birlikler modern koşullar altında taarruz operasyonları yürütmek için gereken fikri zırhtan yoksun kalmışlardır. NATO ve Ukrayna'nın muharebe dersleri paylaşımını hızlandırmaları ve bunları doktrin ve eğitim kurumlarıyla ilişkilendirmeleri zorunludur; böylece ittifak ve Kiev hızla daha iyi doktrinler ve daha iyi eğitim biçimleri geliştirebilirler.

NATO özellikle geniş analitik kapasitesini Ukraynalıların neyin işe yaradığını hızla bulmalarına yardımcı olmak için kullanmalıdır. Batı, taktiksel dersleri stratejik değişikliklerle daha iyi ilişkilendirerek, Ukrayna'nın genel savaş stratejisini uyarlamasını çok daha kolay hale getirecek şekilde bu savaşın nasıl yapıldığını yeniden şekillendirebilir.

Batı elbette Ukrayna'yı gelişmiş silahlarla donatmaya da devam etmelidir. Ancak her ne kadar Batı'nın genel yardımlarının arttırılması önemli olsa da, Kiev'e stratejik bir avantaj sağlaması en muhtemel silahların üretilmesi ve gönderilmesine odaklanılması hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle Ukrayna'nın taktiksel öğrenimi ile endüstriyel üretim arasında daha güçlü bir bağlantı kurulmalıdır. Savaş dersleri savaş alanından üreticilere hızlı bir şekilde aktarılmalı ve askerlerin ekipman ve mühimmat üretimini etkilemesi kolaylaştırılmalıdır. (Ukrayna ve müttefikleri aynı zamanda, Moskova'nın tedarik zincirlerine müdahale etmek de dahil olmak üzere, Rusya'nın savunma alanındaki üretimi geliştirmek için taktiksel dersleri kullanma becerisine müdahale etmeye çalışmalıdır).

Son olarak, Ukrayna genel olarak yeni adaptasyonları konuşlandırma hızını arttırmalıdır. Yakın tarihli bir Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü raporunda da belirtildiği üzere, Rus ordusunun geriye kalan en önemli zayıflıklarından biri, "zaman içinde anlık olarak karşılaştığı sorunları yönetmede daha iyi hale gelen, ama yeni tehditleri öngörmekte de zorlanan bir yapı" olmasıdır. Bu, Rusya'nın stratejik zırhındaki önemli bir çatlaktır. Bu, Rusya'nın zorluklara yanıt verme kabiliyeti artmış olsa da hala geri planda kalabileceği anlamına geliyor. Bu dezavantajdan faydalanmak için Ukrayna yeni adaptasyonlarını hızla uygulamaya koymalı ve sistematik hale getirmeli ki Rusya nasıl tepki vereceğini öğrenmeden önce mümkün olduğunca fazla hasar verebilsin.

Bu iyileştirmeleri yapmak kolay olmayacaktır. Siyaset bilimci Michael Horowitz'in "adaptasyon kapasitesi" olarak adlandırdığı, kısa bir süre içinde değişimi özümsemek için tüm kurumların sınırlı bir kapasitesi vardır ve Ukraynalılar bu savaşta zaten çok çeşitli adaptasyonlara giriştiler. Gerçekten işe yaraması için adaptasyonun çok yönlü ve kapsamlı olması gerekiyor.

Askeri tarihçi ve analist T. X. Hammes Nisan ayında yayınladığı bir raporda "Gelişen teknoloji her kabiliyet için hayati önem taşıyor" diyor. "Ancak, yıldırım savaşı ya da uçak gemilerinin geliştirilmesi gibi, bu dönüşümsel yetenekler de ancak çeşitli teknolojilerin etkin bir şekilde bir araya getirilmesi ve bunların tutarlı, iyi eğitilmiş operasyonel konseptler halinde uygulanmasıyla gerçekleştirilebilir." Bu da iyi bir liderlik, hızlı deneyler ve hatalardan ders çıkarma alçakgönüllülüğünü gerektirir.

Ukrayna'nın bu tedbirleri uygulamak için kaybedecek zamanı yok. Rusya Ukrayna'da öğrenme ve uyum sağlama kabiliyetini önemli ölçüde geliştirmiştir. Ukrayna'daki savaş ne kadar uzun sürerse, Moskova stratejik uyumunu o kadar geliştirecektir.

Ukrayna'nın stratejik adaptasyonunu geliştirmek ve Rusya'nınkini engellemek için en ikna edici gerekçe Ukrayna'nın savaşı kaybetmemesini sağlamaktır. Rusya şu anda stratejik inisiyatifi elinde tutuyor, dolayısıyla ne yazık ki yenilgi hala olası bir sonuç.


Foreign Affairs için kaleme alınan bu makale Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Makalede yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum
Mick Ryan Arşivi