20 yıl sonra bir ilk: Apple satış tahminini düşürdü

20 yıl sonra bir ilk: Apple satış tahminini düşürdü

ABD merkezli teknoloji firması Apple, iPhone, Mac ve iPad'in yeni modellerine olan arz sorunu sebebiyle 20 yılda ilk defa gelir görünümünü düşürdüğünü duyurdu.

Apple, Çin ekonomisindeki zayıflık ve iPhone, Mac ve iPad'in yeni modellerine ilişkin arz aksaklıklarını işaret ederek, yaklaşık 20 yıldır ilk kez gelir görünümünü düşürdüğünü duyurdu.

Sputnik'in haberine göre, şirket, 29 Aralık'ta sona eren çeyrek dönemde yaklaşık 84 milyar dolarlık satış beklediklerini belirtti.

Apple bir yıl önceki ilk mali çeyrek dönemde 88.3 milyar dolar satış yapmıştı. Önceki tahmini ise 89 milyar ile 93 milyar dolar aralığındaydı.

Böylelikle, yeni tahmin, Apple'ın CEO'su Tim Cook'un 2011'de göreve getirilmesinden bu yana ilk kez tatil dönemini içeren çeyrekte yavaşlama rapor edeceği anlamına geliyor.

Apple, düşük tahmin oranının nedenini 'Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı' ve 'Çin piyasalarının küçülmesi' olarak gösterdi.

Cook açıklamasında "Özellikle Çin 'deki ekonomik yavaşlamanın büyüklüğünü öngöremedik" dedi ve iPhone, Mac ve iPad modellerindeki satışın büyük oranda azaldığını söyledi.

Cook'un yaptığı bu açıklama, Apple hisselerinin kapanış sonrası işlemlerde yüzde 8.5 kadar düşmesine neden oldu.

Satış tahmininin düşürülmesi, Eylül ayında piyasaya sürülen son iPhone modellerinin satışının iyi gitmediğine ilişkin işaretlerden sonra gerçekleşti.

Çin satışları yasaklamıştı

Merkezi ABD'de bulunan teknoloji firması Qualcomm'dan yapılan açıklamada, Çin'deki Fuzhou mahkemesinin kararıyla Apple'ın birçok modelinin satışının yasaklandığını duyurmuştu.

Açıklamada, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X modellerinin satışının yasaklandığı kaydedilmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.