20 yıllık Amerikan işgalinin Afgan halkının ruh sağlığına etkileri sürüyor

20 yıllık Amerikan işgalinin Afgan halkının ruh sağlığına etkileri sürüyor

Afgan halkı, ABD ve Batılı güçlerin Afganistan işgali döneminden kalan acılarla yüzleşmeyi sürdürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'daki 20 yıllık işgalini sonlardırmasına rağmen bu süreçte sivillere yönelik saldırılarının yansımaları hala hissediliyor.

ABD'nin 20 yıllık işgal sürecinde on binlerce sivil hayatını kaybederken yüz binlercesi de yaralanmıştı. ABD'nin çeşitli saldırıları sonucunda yakınlarını kaybeden ve bugüne kadar hayata tutunmayı başarabilen aile bireyleri psikolojik problemlerle karşı karşıya kalıyor.

Psikolojik zorluklarla karşı karşıya olan Afganlardan biri de Kunarlı Gulab Said. 50 yaşındaki Said, ABD tarafından 2008'de düzenlenen hava saldırısı sonucu eşi ve 4 çocuğu hayatını kaybetmişti.

Said "ABD güçleri 15 yıl önce evimi bombaladı, eşimi ve 4 çocuğumu öldürdü. Şu an ise benim psikolojik hastalıklarım var. Çocuklarını kaybedenler benim çektiğim acıyı anlayabilir." dedi.

ABD'nin düzenlediği bombardıman anını aklından çıkartamayan Gulab Said, "Sabah erkenden hayvanlara bakmak için evimden çıkmıştım, fakat aniden patlama sesleri duydum. Evimizden dumanlar yükseliyordu. Eve geri döndüğümde her şeyin tamamen yok olduğuna şahit oldum." diye konuştu.

Yaşadığı acıklı hikayeyi anlattığı sırada gözleri dolan Said, savaşın böylesi derin acılara yol açtığını ifade etti. Yaşadığı kayıplar yıllar sonra yeniden evlenen ve aile kuran Said, buna rağmen savaşın acılarını zihninden atabilmiş değil.

Kunar İli Enformasyon ve Kültür Başkanı Necibullah Hanif, Kunar'da ABD'nin geçmiş yıllardaki saldırıları sebebiyle birçok ailenin mağdur durumda olduğunu ve onlara destek çıkılması gerektiğini söyledi.

Hanif, sonlanan işgalin mağdurlarına yönelik destek çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.