ABD, Afganistan'da 'sivil kamyon şoförünü vuran asker' olayını gizliyor

ABD, Afganistan'da 'sivil kamyon şoförünü vuran asker' olayını gizliyor

ABD'li askerin Afganistan'da sivil bir kamyon şoförünün vurulması olayında halen bir gelişme yaşanmış değil.

2016 yılının sonlarında Afganistan'dan gelen görüntüler Amerikan askerlerinin sivillere yönelik muamelesine dair eleştirilerin gündeme gelmesine sebep olmuştu. YouTube'a yüklenen görüntülerin bir kısmında, bir ABD ordusu mensubunun sivil bir kamyonun şoförüne camdan pompalı tüfekle ateş ettiği görülüyordu.

Şoförün akıbeti de, olayın konumu da, ateş açan askerin kimliği de halen gizliliğini koruyor. Ancak bu görüntüler tazeliğini yitirmiş değil. Olayın gerçekleştirdiği bölgenin konumuna ilişkin çalışmalarda da belirli bir noktaya ulaşılmış durumda.

ABD'nin iddiaları

Görüntülerin yayınlanmasından sonra açıklamalar yapan ABD askeri yetkilileri görüntülerin resmi olmadığını ve ABD ordusunun profesyonel tutumunu yansıtmadığını ifade etmişti. Olaya dair doğrudan bilgi sahibi olduğunu öne süren bir ABD Özel Kuvvetler mensubu da silahtaki merminin öldürücü bir mermi olmadığını öne sürmüştü.

16 Aralık 2017 tarihinde YouTube'a yüklenen video ABD ordusu ile çalışan Happy Few isimli bir şirkete aitti. Tartışmaların gündeme gelmesinin ardından video önce YouTube'dan, daha sonra şirketin internet sitesinden ve Instagram sayfasından silinmişti. ABD ordusu konuya dair soruşturma başlatıldığını iddia ediyordu.

Olayın yer tespiti iddiaları boşa çıkardı

Batılı uzmanlar söz konusu videoyu inceleyerek bazı çıkarımlarda bulundu. Bu çıkarımların sonucunda olayın yer tespiti başta olmak üzere bazı sonuçlara varıldı.

Bunlardan ilki kullanılan silah. İtalyan Benelli firması tarafından üretilen bir pompalı tüfek olan silah da öldürücü olmayan mühimmat kullanıldığı ifade ediliyor. Her ne kadar  öldürücü olmadığı söylense de bu kadar yakın mesafeden ateşlendiğinde bu tür mühimmat da öldürücü olabiliyor.

1-065.jpg

Zaman zaman bölgede seyreden ABD askeri konvoyları sivil araçları kendinden uzak tutmak için bir takım önlemler alabiliyor. Ancak videoda görülen durumun böyle bir amaca yönelik olup olmadığı bilinmiyor. Zira ABD askerinin bu hareketi askeri kapsamdaki herhangi bir amaçla yapmış olma ihtimali oldukça düşük.

2-037.jpg

Videonun başlığı, söz konusu görüntülerin ABD askerlerinin Afganistan'da IŞİD'e karşı operasyonlarından olduğunu ifade ediyor. Ancak görüntüleri inceleyen uzmanlar, arkada görülen bina, yol, kar örtüsü gibi ipuçlarından yola çıkarak bir konum tespiti yaptı. Buna göre olay ABD'nin Bagram Üssü yakınlarında meydana geldi. Bu bölgenin ise ülkedeki IŞİD varlığı ile herhangi bir alakası yok. Bu doğrultuda ABD askerinin sözkonusu saldırıyı keyfi olarak gerçekleştirdiğini tahmin etmek zor değil.

Uzmanların incelemesi sonucu saldırının gerçekleştiği nokta şu şekilde tespit edildi:

Söz konusu durum ABD askerlerinin Afganistan'da sivillere yönelik keyfi ve saldırgan tutumunun yalnızca küçük bir örneği. ABD kuvvetlerinin ülke çapındaki saldırılarında siviller bu olaydaki kadar şanslı değil. Olayda ateş açılan kamyon şoförünün yaralı olarak kurtulması bir ihtimal. Ancak ABD güçleri Afganistan'da sivillerin yaşadığı ortak alanları ağır bir şekilde bombardımana tuttuğunda bölgede yaşayan sivillerin hayatlarını kurtarması mümkün olmuyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.