ABD Afganistan'dan çekilmede kararsız

ABD Afganistan'dan çekilmede kararsız

"Beyaz Saray yetkililerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD kuvvetlerinin yaklaşık yarısının Afganistan’dan geri çekileceği kararını açıklamasından bir hafta sonra Afganistan’da kaos patlak verdi."

Şarkul Evsat'tan Cemal İsmail'in haberine göre, Beyaz Saray yetkililerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD kuvvetlerinin yaklaşık yarısının Afganistan’dan geri çekileceği kararını açıklamasından bir hafta sonra Afganistan’da kaos patlak verdi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Garrett Marquis, Başkan Trump’ın Afganistan’daki ABD kuvvetlerinin varlığını azaltmaya veya ABD kuvvetlerini geri çekme konusunda karar vermediğini belirtti.

"Trump henüz karar vermedi"

Bloomberg’in aktardığına göre Marquis, “Başkan, Afganistan'daki kuvvetlerin sayısının azaltılmasına yönelik bir karara henüz varmadı ve Savunma Bakanlığına Afganistan'dan asker çekme sürecini başlatma talimatı vermedi” dedi. Wall Street Journal gazetesi de ABD yönetiminin Afganistan’daki askeri varlığı azaltma ihtimali üzerinde çalıştığını duyurdu. ABD kuvvetleri, 2001 yılından bu yana Afganistan’da bulunuyor. Aynı şekilde CNN kanalının bir Beyaz Saray kaynağından belirttiğine göre, Afganistan’daki ABD askerlerinin sayısı yaklaşık yarıya indirilecek.

Şu anda Afganistan’da 14 binden fazla ABD askeri bulunuyor. Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde bu sayı 10 bin civarındaydı.

Afganistan’daki ABD kuvvetleri komutanı General Scott Miller, Afgan liderlere Kabil’deki mevcut hükümete ABD tarafından destek verilmeye devam edileceğini ve Afganistan’daki asker sayısını azaltmak üzere henüz herhangi bir talimatın verilmediğini belirtti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de bu gelişmeyle birlikte eski istihbarat şeflerini Afganistan Savunma ve İçişleri Bakanı olarak görevlendirmek zorunda kaldı.

Afganistan hükümeti, ABD’li yetkililerin kuvvetlerin yaklaşık yarısının Afganistan’dan geri çekileceğini ilan etmesinden bu yana Taliban’a karşı askeri operasyonlarını artırdı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.