ABD Almanya'dan 12 bin asker çekiyor

ABD Almanya'dan 12 bin asker çekiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Pentagon, Almanya'daki 12 bin askerini geri çekeceğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Pentagon, Almanya'daki 12 bin askerini geri çekerek bu ülkedeki savunma kuvvetlerinin sayısını 36 binden 24 bine düşüreceğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Başkan Donald Trump'ın haziran ayındaki isteği doğrultusunda hareket edileceğini belirterek, 12 bin askerden 6.400'ünün ABD'ye geri gönderileceğini ve geri kalan 5.600'ünün ise Avrupa'da bulunan farklı ülkelere sevk edileceğini duyurdu.

Mark Esper söz konusu işlemin yıllar süreceğini ve milyar dolarlara mal olacağını da sözlerine ekledi.

ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Komutanlığı'na yönelik bir dizi kararlar alındığını ifade eden Esper, bu doğrultuda ABD Kongresi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve karardan etkilenecek ülkelerin liderleriyle görüşüldüğünü dile getirdi.

NATO'nun güçlenmesi ve Rusya'ya karşı caydırıcılığının artırılması konusunda alınan kararın prensipleri karşıladığını belirten Esper, "II. Dünya Savaşı'ndan beri Almanya ve Avrupa'da tutulan askerlerimizi geri çekiyor ve yeni müttefiklerimizin olduğu, Rusya'ya daha yakın bir noktalara taşıyoruz." dedi.

ABD askerleri İngiltere, İtalya ve Polonya'ya kaydırılacak

Pentagon bu kapsamda EUCOM askerlerinin bir kısmının İtalya, İngiltere ve Polonya'ya gönderileceğini aktardı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise karar sonrası yaptığı açıklamada Avrupa'dak barış ve güvenliğin kendileri için oldukça önemli olduğunu belirterek, "Belirsizleşen dünyada birlikte daha güçlüyüz ve güvendeyiz. ABD, NATO ve Avrupa'nın güvenliğine değer veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Trump: Birlikleri azaltıyoruz çünkü faturaları ödemiyorlar

ABD Başkanı Donald Trump, Berlin hükümetini savunma harcamaları konusunda gerekli ödemeleri yerine getirmediği için uzun süredir eleştiriyordu. Trump çarşamba günkü yaptığı açıklamada, "Birliklerimizi azaltıyoruz çünkü faturaları ödemiyorlar. İşte bu kadar basit. Bu konuda (Almanya) ihmalkar davranıyor" demişti.

NATO'ya üye ülkeler 2024 yılına kadar gayri safi milli gelirlerinin yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırmak zorunda. Berlin hükümetinin savunma bakanlığına ayırdığı bütçe ise uzun zamandır milli gelirin yüzde 1.4'ünü geçmiyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.