ABD: Askeri kayıplar sürdürülebilir değil, biz çekilirsek Kabil hükümeti çöker

ABD: Askeri kayıplar sürdürülebilir değil, biz çekilirsek Kabil hükümeti çöker

ABD Merkez Kuvvetler'in (CENTCOM) müstakbel komutanı Korgeneral Kenneth McKenzie Afganistan'a dair önemli açıklamalarda bulundu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel'in yerine atanacak Korgeneral Kenneth McKenzie, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde konuştu. McKenzie, Afganistan'a dair önemli ifadelerde bulundu.

"Ne kadar sürecek bilmiyorum"

McKenzie, ülkedeki durumu Taliban ile kendileri arasında bir çıkmaz ve beraberlik olarak niteleyerek, Afganistan'dan çekilmeyeceklerini ve Kabil hükümetine destek olmaya devam edeceklerini yineledi. McKenzie "Bunun ne kadar süreceğini bilmediğini" de sözlerine ekledi.

ABD'li general kendileri olmadan durumun Kabil hükümeti güvenlik güçleri için çok zor olacağını ve şayet ülkeden şu an çekilecek olurlarsa Taliban'ın baskısı nedeniyle Kabil hükümetinin çökeceğini ifade etti.

"Askeri kayıplar sürdürülebilir değil"

McKenzie, ABD olmadan Kabil hükümeti personelinin "Ülkelerini başarılı bir şekilde savunabileceğine inanmadığını" ifade etti. Buna rağmen, ülkede konuşlu askerlerin sayısını artırmak gibi bir niyetlerinin olmadığını dile getirdi.

Kenneth McKenzie Kabil hükümeti güçlerinin iyi savaştığını ancak mevcut sorunları çözemezlerse Kabil hükümetin askeri kayıplarının sürdürülebilir olmadığını söyledi. Afganistan devlet başkanı Eşref Gani 2015 yılından bu yana 28 binden fazla Kabil hükümeti güvenlik personelinin çatışmalarda öldürüldüğünü ifade etmişti.

Afganistan, yalnızca 2018 yılında ABD'ye 14 asker kaybı ve 45 milyar dolara mal oldu.

CENTCOM'un başına geçmesine kesin gözüyle bakılan ismin açıklamaları, Afganistan'da ABD'nin güçlerini artırmayı düşünmediği ancak ülkeden çekilmesi halinde yaşanacaklar sebebiyle bu çekilmenin henüz plan dahilinde olmadığı şeklinde yorumlandı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.