ABD basını: Hamas saldırıyı İran ile birlikte planladı

ABD basını: Hamas saldırıyı İran ile birlikte planladı

Wall Street Journal gazetesi, İran ile Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıyı birlikte planladığını öne sürdü.

İran'ın bu hafta sonu İsrail'i hedef alan Hamas saldırısını planladığına ve uyguladığına dair kesin bir kanıt hala ortaya konmuş değil, ancak ABD basınında çeşitli iddialar mevcut.

Wall Street Journal gazetesinin Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerine dayandırdığı haberine göre İranlı güvenlik yetkilileri Hamas'ın sürpriz saldırıyı planlamasına yardımcı oldu ve geçen Pazartesi gündü Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta yapılan bir toplantıda saldırıyı onayladı.

WSJ, İran Devrim Muhafızları'ndaki subayların Ağustos ayından bu yana Hamas'la birlikte çalışarak sofistike hava, kara ve deniz saldırısını planladıklarını bildirdi.

Hamas sözcüsü Gazi Hamad da İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada Hamas'ın operasyon için İran'dan doğrudan destek aldığını söylemişti. Hamad diğer ülkelerin de Hamas'a yardım ettiğini söylemiş, ancak bu ülkelerin isimlerini vermemişti.

"Doğrudan kanıt yok"

Amerikalı yetkililer ise CNN'e yaptıkları açıklamada, yönetimin şu ana kadar İran'ı İsrail'e yönelik saldırının planlanması ve gerçekleştirilmesiyle doğrudan ilişkilendiren bir kanıt bulamadığını söyledi.

Ancak yetkililere göre İran'ın Hamas'a yardım geçmişi inkar edilemez. CNN'e konuşan bir Amerikalı yetkili "Elbette İran da işin içinde. Yıllardır Hamas ve Hizbullah'a destek veriyorlar" dedi.

Ancak Washington, şimdilik doğrudan bağlantı kuran bir istihbarat olmadığını söylüyor. Günün erken saatlerinde Dışişleri Bakanı Antony Blinken CNN'de yaptığı açıklamada "İran'ın bu saldırıyı yönettiğine ya da arkasında olduğuna dair henüz bir kanıt görmedik ama İran ile Hamas arasında uzun bir ilişki olduğu kesin" demişti.

NBC News'a konuşan iki Amerikalı yetkili de WSJ’nin haberini doğrulayacak bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Ancak NBC’nin haberine göre eski ABD istihbarat ve askeri yetkilileri, Hamas'ın saldırısının olağanüstü ölçeği ve kullandığı gerilla taktiklerinin, İran'ın çok yönlü saldırının planlanmasında büyük olasılıkla önemli bir rol oynadığını gösterdiğini söylüyor.

Üç eski üst düzey istihbarat yetkilisi ve bir eski üst düzey askeri yetkili, hızlı botların kullanımından rehin almaya ve düşmanı kuşatmaya kadar Hamas operasyonunun, İran ve vekil güçleri tarafından üstün konvansiyonel güçlere sahip rakiplere karşı sıklıkla kullanılan yöntemleri ortaya koyduğunu söyledi.

NBC’ye konuşan eski bir üst düzey ABD istihbarat yetkilisi "Saldırının karmaşıklığı ve karmaşıklığı Hamas'ın kendi başına yapabileceğinin ötesinde görünüyor" dedi.

Kaynak: VOA Türkçe

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.