ABD Başkanı Biden Vietnam yolcusu

ABD Başkanı Biden Vietnam yolcusu

ABD Başkanı Biden, iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmenin yollarını ele almak üzere Vietnam'a gidecek.

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu hafta Hindistan’da yapılacak G20 zirvesinin ardından Vietnam’a gitmesi bekleniyor.

Biden’ın Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye yapacağı ziyarette iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmenin yollarını ele almak üzere Genel Sekreter Nguyen Phu Tong ve diğer üst düzey temsilcilerle biraraya gelmesi planlanıyor.

Beyaz Saray’dan ziyarete ilişkin daha önce yapılan açıklamada, “Liderler, teknoloji ve inovasyon odaklı bir Vietnam ekonomisinin büyümesini teşvik etme fırsatlarını araştıracak. Eğitim değişimleri yoluyla toplumlar arası bağlarımızı genişletme, iklim krizi ile mücadele, bölgede barış, refah ve istikrarın artırılması konuları tartışılacak” denilmişti.

Çin kızabilir endişesi

Siyasi analistler Amerikan başkanının bir zamanlar savaşılan Vietnam ziyaretinin Çin’i kızdırabileceği yorumları yapıyor.

Pekin'i yatıştırmak isteyen Vietnam’ın, Biden'ın 10 Eylül'de beklenen Vietnam ziyaretinin ardından Çinli yetkilileri de ağırlayabileceği belirtiliyor.

Singapur'daki Iseas-Yusof Ishak Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı Le Hong Hiep, Washington-Vietnam ilişkilerindeki adımların Pekin'de iyi karşılanmayabileceğini ancak Vietnam'ın komünist liderlerinin, ABD'nin Çin ile ilişkilerinin "gelecekte daha da kötüye gideceği" için bu hamle için en iyi zamanlamanın şimdi olduğunu hesaplamış olabileceğini söyledi.

Hawai merkezli Inouye Asya-Pasifik Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nden Alexander Vuving ise, "Vietnam ekonomisinin sermaye, teknoloji ve pazar erişiminde bir desteğe şiddetle ihtiyacı var" dedi.

Vietnam, çoğunlukla Rus yapımı olan cephaneliğini geliştirmek ve genişletmek için başka ülkelerle de görüşüyor ve son zamanlarda üst düzey Rus yetkililerle çok sayıda üst düzey savunma toplantısı yaptı.

Yeni yatırımlar açıklanabilir

ABD-ASEAN İş Konseyi Vietnam Ofisi Başkanı Vu Tu Thanh,
ABD'nin halihazırda Vietnam'ın ihracatı için en büyük pazar olduğunu ve ticareti artırmak için ABD gümrük prosedürlerinin hafifletilebileceğini söyledi.

Vietnam'ın Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) ve açık deniz rüzgarında oyuncu olmaya hazırlanmasıyla işbirliğinin artabileceği bir diğer sektör de enerji.

İlişkilerin geliştirilmesinin ABD firmalarının Vietnam'daki planlarını ve yatırımları hızlandırması bekleniyor. Planlar hakkında bilgi sahibi olan kişiler, uçak üreticisi Boeing ve enerji firması AES'in Biden'ın ziyareti sırasında yeni duyurular yapabileceğini söyledi. Şirketler ise konuyla ilgili yorum yapmadı.
Çin ile aynı sınırı paylaşan Vietnam, Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki Spratly ve Paracel adaları üzerindeki toprak iddialarına uzun süredir itiraz ediyor. Çin Sahil Güvenliği Vietnam'ın petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarını sürekli taciz ediyor ve Vietnam balıkçı gemilerini düzenli olarak bordalıyor.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.