ABD'nin bıraktığı mühimmatlar Vietnam'da can almaya devam ediyor

ABD'nin bıraktığı mühimmatlar Vietnam'da can almaya devam ediyor

ABD'nin Vietnam Savaşı sırasında attığı ve patlamayan mühimmatlar halen can almayı sürdürüyor.

ABD'nin Vietnam'a attığı ve patlamayan mühimmatlar can almaya devam ediyor.

29 Mart 1973'te son ABD askerinin Vietnam'ı terk etmesinin üzerinden 50 yıl geçti.

Ancak Vietnamlılar savaşın bitiminden 50 yıl geçmesine rağmen yaşadıkları bölgelerde halen patlamamış mühimmat ve bombalara rastlıyor. Patlayıcılar özellikle çocuklar için ciddi bir tehlike arz ediyor.

Geçmişte Kuzey ve Güney Vietnam arasında tampon görevi gören Quang Tri eyaletinde, savaşın bitiminden bu yana patlamamış mühimmatlar yaklaşık 3 bin 500 can aldı.

Son ölüm ise 2022 yılında bir çiftçinin bombayı bulmasının ardından meydana geldi.

1999'dan beri Vietnam'da faaliyet gösteren İngiltere merkezli Mines Advisory Group'a (MAG) göre, 2022 yılında 14 bin 615 bin bomba ve mühimmat imha edilerek en az 10 kilometrekarelik bir alan patlayıcılardan arındırıldı.

ABD'nin bıraktığı miras

ABD'nin 20 yıl süren Vietnam Savaşı'nda bu ülkede bir milyondan fazla hava saldırısı gerçekleştirdiği ve Vietnam topraklarına 5 milyon ton kadar bomba ve mühimmat bıraktığı biliniyor. ABD ordusunca kullanılan mühimmatların üçte birinin ise patlamadığı ifade ediliyor.

1993 ila 2020 arasında ABD, mayınların ve patlamamış mühimmatların temizlenmesi ve eğitim konusunda Vietnam'a 166 milyon dolardan fazla yardımda bulundu.

Uluslararası sivil toplum kuruluşları ve Vietnam ordusu 173 kilometrekarelik bir alanı patlamamış mühimmatlardan arındırdı. Fakat binlerce infilak etmemiş bomba ve mühimmat halen Vietnam topraklarında tehlike arz ediyor.

Vietnam hükümetinin 2020 yılında yayımladığı verilere göre, 1975'ten bu yana patlamamış mühimmatlar sebebiyle 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerin çoğunluğu ise tarla ve arazilerde çalışanlardan ve çocuklardan oluşuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.