ABD birlikleri Suriye'den çekilmeye başladı

ABD birlikleri Suriye'den çekilmeye başladı

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Suriye'den çekilmeye başladı.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon sözcüsü Albay Sean Ryan, çekilme süreci kapsamında birliklerin hareketleri veya çekilmenin zamanlaması konusunda bir açıklama yapılmayacağını da ifade etti.

Suriye'de birlikleri olan Fransa, siyasi çözüm bulunması durumunda askerlerinin ülkeden ayrılacağını duyurmuştu.

DW Türkçe'nin haberine göre; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, koalisyonun Haseke'deki Rimelan hava üssündeki mevcudiyetini azaltmaya başladığını, Perşembe günü bazı Amerikan güçlerinin 10 zırhlı araç ve birkaç kamyondan oluşan konvoyla üsten ayrılarak Irak topraklarına geçtiğini bildirdi. Kurumun başkanı Rami Abdurrahman bunun, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından bölgeden ayrılan ilk Amerikan birliği olduğunu öne sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında yaptığı açıklamalarda 'IŞİD'i yenilgiye uğrattık' demiş ve Suriye'den çekilmenin başlayacağını söylemişti. Ancak Trump'ın Ulusal Güvenlik danışmanı John Bolton, Suriye'de IŞİD'e karşı ABD ile birlikte hareket eden silahlı güçlerin güvenliği sağlanmadan ABD askerlerinin çekilmeyeceğini ifade etmişti.

Bugün de BBC Türkçe'nin Wall Street Journal gazetesinden aktardığı haberde ABD Savunma Bakanlığı'nın Suriye'den çekilme takvimiyle ilgili belirsizliğe karşın süreci devam ettiren adımlar attığını yazmış, gazeteye konuşan bir savunma yetkilisi, "Hiçbir şey değişmedi. Biz Bolton'dan emir almıyoruz"demişti.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo çekilmenin ertelendiği iddialarına cevaben yaptığı açıklamada, birliklerin çekilmesi kararında bir değişiklik olmadığını söylemişti. Pompeo, askerlerin Suriye’den çekilmesinin ardından IŞİD'le mücadele koalisyonunun hava saldırılarına devam edeceğini belirtmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.