ABD BMGK'da, Türkiye ve Rusya'nın İdlib anlaşmasına dair açıklamayı veto etti

ABD BMGK'da, Türkiye ve Rusya'nın İdlib anlaşmasına dair açıklamayı veto etti

Suriye'nin İdlib kentinde varılan ateşkesle ilgili Birleşmiş Milletler'in destek açıklamasını Amerika Birleşik Devletleri (ABD) engelledi.

Fransız haber ajansının (AFP) diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Rus elçi Vassily Nebenzia, BM Güvenlik Konseyini toplantıya çağırarak 5 Mart'ta Moskova'da varılan ateşkes anlaşması için destek talep etti. Ancak Konseyin daimi üyelerinden ABD, bunun için "erken" olduğunu savunarak ortak açıklamayı engelledi.

Toplantıdan sonrası basına konuşan Vassily Nebenzia'nın, Rusya ile Türkiye'nin imzaladığı ateşkes anlaşması birçok ülke tarafından memnuniyetle karşıladı. Biz de BM'den destek açıklaması bekliyorduk, fakat bir heyetin karşı tutunu nedeniyle bu mümkün olmadı" ifadelerini kullandı.

İngiltere: 'Suriye hükümeti bu anlaşmayı onayladı mı?'

Anlaşmanın pratikte nasıl işleyeceğine dair soru işaretlerinin olduğunu belirten İngiltere Büyükelçisi Karen Pierce ise, Halep'in batısı kimin kontrolünde olacak? Ve en önemlisi, Suriye hükümeti resmi olarak bu anlaşmayı onayladı mı ve ateşkes hükümlerini uygulayacak mı?" diye konuştu.

Almanya: 'Acı çeken milyonlarca insan için endişe duyuyoruz'

Alman mevkidaşı Christoph Heusgen ise, "Orada acı çeken milyonlarca insan için endişe duyuyoruz. Bu ateşkesin insanların hayatta kalabilecekleri güvenli alanlara dönmelerini sağlamalı. İşe yarayıp yaramayacağını görmek zorundayız" dedi.

BM Güvenlik Konseyinde yer alan 5 daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık) bütün kararlar üzerine veto hakkı bulunuyor.

Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelmiş ve İdlib konusunu masaya yatırmıştı. 6 saate yakın süren görüşmelerin sonunda iki ülke bölgede ateşkes için uzlaşmıştı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.