ABD: Çin'e Uygur soykırımı nedeniyle hesap sorulmalı

ABD: Çin'e Uygur soykırımı nedeniyle hesap sorulmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken perşembe günü Birleşmiş Milletler'in Uygurlar hakkında yayımladığı son raporun Washington yönetiminin konuya dair görüşlerini doğruya çıkardığını söyledi.

Washington, söz konusu raporun ABD'nin, Çin'in Uygurlara yönelik politikalarını soykırım olarak tanıdığı ve Pekin'in bu konuda sorumlu tutulması yönündeki görüşlerini tasdik ettiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Blinken, yaptığı yazılı bir açıklamada, (BM) raporunun ABD'nin, Çin Komünist Partisi yetkililerinin Uygurlara karşı sürdürdüğü soykırıma ve insanlığa karşı suçlara ilişkin derin endişesini desteklediğini belirtti.

Blinken, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) haksız bir şekilde tutuklanan kişileri serbest bırakması, kaybolan kişilere karşı sorumluluk alması ve bağımsız soruşturmaların Sincan, Tibet ve ÇHC'de tam ve engelsiz bir şekilde gerçekleştirilmesine onay vermesi için Çin'e çağrıda bulunmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Söz konusu BM raporu, Doğu Türkistan'daki Uygur ve diğer Müslümanlara yönelik işkence ve zorla çalıştırma politikalarının gerçekleştirildiğini savunuyordu.

Ancak BM raporu, Çin'in Uygurlara karşı insan hakları ihlallerini 'soykırım' olarak tanımadığı için Uygur aktivistlerce eleştirilmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.