ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Wagner'in isyanı Putin'in otoritesine doğrudan bir meydan okuma

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Wagner'in isyanı Putin'in otoritesine doğrudan bir meydan okuma

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Wagner'in Kremlin'e karşı silahlı isyanının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etme kararının ülkesinde de kaosa yol açtığını gösterdiğini söyledi.

Amerikan CBS Televizyonu'na konuşan Blinken, Wagner'in isyanıyla ilgili olarak, "Bu, Putin'in otoritesine doğrudan bir meydan okumaydı. Dolayısıyla derin bazı soruları gündeme getiriyor. Rusya'da Putin yönetimindeki gerçek çatlakları gösteriyor."

BBC Türkçe'nin haberine göre, Blinken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun nereye varacağını tam olarak tahmin edemeyiz veya bilemeyiz. Putin'in önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlayacağı daha çok şey olduğunu biliyoruz."

Blinken, Amerikan ABC Televizyonu'na yaptığı açıklamada ise Putin'in 16 ay önce Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmenin eşiğine geldiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Putin Kiev'i birkaç gün içinde ele geçirmek, Ukrayna'yı haritadan silmek istiyordu" dedi ve ekledi:

"Şimdi ise Putin, Rusya'nın başkenti Moskova'yı, yarattığı paralı askerlere karşı savunmak zorunda kaldı.

Wagner birlikleri Rusya'da Cumartesi günü Rostov on Don ve Voronej kentlerini ele geçirmiş, Moskova'ya ilerlemeye başlamıştı.

Putin, Rusya Devlet Televizyonu'ndan halka hitap etmiş ve silahlı isyanını kınadığı Wagner'i "vatan hainliği" ile suçlamıştı.

Belarus'un arabuluculuğunda dün varılan anlaşma sonrası Wagner lideri Yevgeny Prigozhin birliklerinin üslerine dönmesini kabul etmişti.

Anlaşma uyarınca Prigozhin Belarus'a gidecek, ona ve Wagner birliklerine yönelik tüm suçlamalar düşürülecek.

Putin ve Prigozhin açıklama yapmadı

Putin ve Prigozhin dün herhangi bir açıklama yapmazken, Moskova'da olağanüstü güvenlik önlemleri sürüyor.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise dün Putin ile bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Putin'in önceki günkü kriz sırasında Moskova'dan ayrıldığına dair spekülasyonlar yapılmış, Rusya'da Başkanlık jetleri başkentten ayrılırken görülmüştü.

Rusya Devlet Televizyonu'nda dün, Putin ile günler önce yapılmış bir mülakat yayımlandı.

En son Rostov on Don'dan ayrılırken görülen Prigozhin'in nerede olduğu bilinmiyor.

Rus haber sitesi RTVI, Prigozhin'in basın birimine dayandırdığı haberinde, Wagner liderinin "normal iletişim araçlarına sahip olduğunda" medyanın sorularını yanıtlayacağını bildirdi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.