ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Husilere gönderilen silahları ele geçirdik

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Husilere gönderilen silahları ele geçirdik

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yemen’deki Husilere giden İran yapımı 358 füze ve silahın ele geçirildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Donanması’nın Yemen’deki Husilere giden İran yapımı 358 füze ve silahın ele geçirildiğini açıkladı.

Pompeo, bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu, İran’ın dünyada terörü destekleyen en büyük devlet olduğu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) meydan okumaya devam ettiğinin bir başka örneğidir” ifadelerini kullanarak, ele geçirilen füzelerin fotoğraflarını paylaştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da bugün konuya dair açıklama yaparak, ele geçirilen silahların, ABD Donanması’na ait USS Forrest Sherman savaş gemisinin 25 Kasım'da Husilere giden Umman Denizi'nde ele geçirdiği silahlarla aynı olduğu bilgisini verdi.

CENTCOM, ele geçirilen silahlar arasında, 150 adet Dehlavi ATGM tipi tanksavar füzesi ile 3 adet İran yapımı karadan havaya füze olduğunu belirtti.

Birkaç gün önce, ABD Donanması’na ait USS Normandy savaş gemisi, Umman Denizi’nde yürüttüğü güvenlik operasyonu kapsamında bir teknede gizlenmiş silahları ele geçirmişti.

Aralık ayı başında ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Arap Denizi'nde İran yapımı gelişmiş füzeler taşıyan bir tekneye el konulduğunu bildirmişti.

“İran Saudi Aramco saldırısından sorumlu”

ABD'nin BM Misyonu, geçtiğimiz Eylül ayında Saudi Aramco petrol tesislerine yapılan saldırı ve Ortadoğu’nun istikrarsızlaşmasından İran’ın sorumlu olduğunu belirtti.

BMGK uzmanlarının son raporuna değinen misyon, Husilerin bu tür karmaşık saldırıları gerçekleştirmek için askeri ve lojistik yeteneklere sahip olmamaları nedeniyle bu saldırıyı yapmış olamayacaklarına dikkat çekti.

ABD misyonu ayrıca, İran’ın yıkıcı davranışlarına karşı etkili bir önlem alınmadığı sürece bölgesel barış ve güvenliğe yönelik tehditlerine devam edeceğine de vurgu yaptı.

ABD tarafından yürütülen soruşturmalara göre söz konusu Saudi Aramco’ya ait iki petrol tesisini hedef alan saldırılar İran’ın güneyinden gönderilen ait silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve seyir füzeleri ile düzenlendi.

ABD'nin yanı sıra Fransa, İngiltere ve Almanya hükümetleri de benzer soruşturmalar yürüttü.

ABD’nin BM Misyonu’na göre bu ülkelerin birçoğu söz konusu saldırılarla ilgili İran’ı işaret etti.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.