ABD: Eğitip geride bıraktığımız Afgan askerler "dış güçler" için çalışabilir

ABD: Eğitip geride bıraktığımız Afgan askerler "dış güçler" için çalışabilir

ABD tarafının yayımladığı bir rapora göre, Biden yönetiminin Afganistan tahliyeleri esnasında geride bıraktığı ABD eğitimi almış Afgan askerler, 'dış güçlere' bilgi sızdırabilir.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Cumhuriyetçilerin yayımladığı bir rapora göre, ABD'nin Afganistan'dan çekildiği sırada geride bıraktığı Afgan ordusundan üst düzey personellerin "dış güçlere" bilgi sızdırabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Raporda, ABD faaliyetleri hakkında hassas bilgilere sahip olan eski Afgan komandoların ABD'nin özel operasyonları hakkında Rusya'ya, Çin'e ve İran'a bilgi sızdırabilme ihtimalinin bulunduğu ifade ediliyor.

ABD, Afganistan'dan çekilme aşamasında tahliye işlemlerini önceden planlama konusunda hazırlıksız yakalanmış, hatta tahliyeler için çok az bir hazırlığın yapıldığı belirtilmişti.

Biden yönetiminin "olağanüstü başarı" elde edildiğini öne sürdüğü tahliyeler esnasında eski Kabil hükümetinden birçok Afgan üst düzey personel de geride bırakılmıştı.

"Afgan ordu mensupları İran'a kaçtı"

Dış İlişkiler Komitesi'nin Afganistan'daki İslam Emirliği'nin yönetimi devralmasının ilk yıldönümünde yayımladığı raporda, "Bazı eski Afgan ordu personelinin İran'a kaçtığı göz önüne alındığında söz konusu ihtimallerin doğru olabileceği üzerinde duruluyor." ifadesi kullanıldı.

Raporda ayrıca, mevzu bahis askeri personellerin Afganistan'da varlık gösteren Çin, Rusya ve İran tarafından da kullanılabileceği bilgisi aktarılıyor.

ABD'nin eğittiği Afgan askeri personellerin özel askeri ve istihbarat birimi taktikleri, teknikleri ve prosedürleri hakkında bilgi sahibi olduğu, bu bilgilerin "dış güçlere" aktarılması halinde ileri boyutta ulusal güvenlik riski ortaya çıkabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum