ABD, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanmasını 'terör listesine' aldı

ABD, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanmasını 'terör listesine' aldı

ABD, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması olan Nusretu'l İslam ve'l Müslimin grubunu 'terör örgütü' olarak tanımladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Bürosu tarafından yapılan açıklamada, El Kaide'nin Batı Afrika'daki uzantısı Nusretu'l İslam ve'l Müslimin (NİVM) grubunun 'terör örgütü' olarak belirlendiği belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Dışişleri Bakanlığı, Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın 219. maddesi uyarınca NİVM'yi yabancı terörist organizasyon olarak belirledi.

Bakanlık aynı zamanda Başkanlık Kararnamesi 13224'ün 1(b) maddesi gereği NİVM'yi Ulusal olarak belirlenmiş küresel terörist olarak tanımladı.

Bugünkü tanımlama kararları NİVM'nin kaynaklara ulaşımını ve terörist saldırılar planlayıp düzenlemesini engellemeyi amaçlıyor. Diğer neticelerle beraber, NİVM'nin ABD yargısını ilgilendiren tüm malları ve mallarına dair getirileri bloke edildi ve ABD vatandaşları genel olarak NİVM ile işleme girmekten men edildi. NİVM'e maddi destek ya da kaynakları bilerek sağlamak yahut sağlamayı denemek veya planlamak bir suçtur.

NİVM kendisini El Kaide'nin Mali'deki resmi kolu olarak tanımlıyor ve Mart 2017'de kurulmasından bu yana birçok saldırıyı ve kaçırmanın sorumluluğunu üstlendi. NİVM Haziran 2017'de Bamako, Mali'nin hemen dışında Batılıların uğrak yeri olan bir bölgeye saldırı düzenledi, Mali birliklerine çok sayıda ölümcül saldırı gerçekleştirdi, ve 2 Mart 2018'ce Ouagadougou, Burkina Faso'da geniş çaplı koordineli saldırılarda bulundu. NİVM, ABD tarafından Ulusal Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist ilan edilen İyad Gali tarafından yönetiliyor."

Nusretu'l İslam ve'l Muslimin oluşumu

Mali'de geçen sene Mart ayında bölgedeki silahlı gruplar tarafından yapılan açıklamada, Ensaruddin, El Murabitun, Messine Tugayları ve İslami Mağrip El Kaidesi gruplarının, "Nusretu'l İslam ve'l Muslimin Cemaati" adı altında birleştikleri ilan edilmişti.

12-001.jpg

Grubun lideri Ebu'l Fadl İyad Gali

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.