El Kaide lideri Zevahiri'den 'Mali' mesajı

El Kaide lideri Zevahiri'den 'Mali' mesajı

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, Mali konulu yeni bir mesaj yayınladı.

El Kaide lideri, El Kaide'nin yeniden güç kazandığı bölgelerden olan Mali'ye ilişkin yeni bir mesaj yayınladı. Örgütün lideri Zevahiri mesajında birçok farklı konuyu ele aldı.

Eymen ez Zevahiri'nin mesajından ilgili bölümler şu şekilde:

"Seçimler, şeriatla çelişen sistemlerde kökleşmektir"

-Büyük ihtimalle çoğu gözlemci, Mali’de gerçekleşen siyasi gelişmeler ve Nusretu'l İslam Cemaati’nin bu siyasi gelişmeler karşısındaki duruşunu açıklayan bir hitap bekliyordu. Lakin beklenenin aksine olarak ben, bazıları tarafından ehemmiyet gösterilmeyen bir meseleden, ilk olarak; Mali’deki seçimlerden bahsedeceğim. Bir önceki açıklamada cemaatin lideri tarafından bu mesele hakkındaki duruşumuz beyan edilmişti. Ben en kısa şekliyle şunu söylüyorum: Hakikaten seçimler, serabın arkasındaki sıkıntılardan ibarettir. Halklarımız seçimler sebebiyle, uzun süredir alıştıkları gibi, sadece ve sadece hayallere kapılmaktadır. Bu seçimler, aydınlık şeriatımız ile çelişen sistemler içerisinde derinleşmek, kökleşmektir.

"Fransa başarısız oldu"

-Bir nasihatçi, bir tebliğci ve şefkatli bir uyarıcı olarak topraklarımızda yaşayan halkımıza birkaç mesaj iletmek istiyorum, din nasihattir. Diyorum ki: Ülkemizi uzun süredir sömürmeye çalışan Fransa, ülkemizi işgal ederek elde etmeye ve ulaşmaya çalıştığı fayda ve amaçları gerçekleştirememiş, Fransa’nın başarısız operasyonları mahsül vermemiştir. Hamd ve şükür Allah’adır. Bütün bu başarısızlıklar sonrası haçlı Fransa, mücrim Mali ordusunu öne sürerek katliamlar gerçekleştirdi. Katliamlarda birçok kadın, çocuk ve yaşlı Mali ordusu tarafından öldürüldü. Allah’ın izniyle bu katliamlar cezasız kalmayacak.

Mali'deki etnik çatışmalar

-Olaylar beklendiği gibi aynı seviyede kalmadı. Bilakis hadise, Mali’deki ırklar ve kabileler arasında cahiliye naraları atılarak yayıldı ve durum ağırlaştı. Kabileler, işgalci Fransa’nın ekmeğine yağ süren cahiliye savaşları bataklığına kaydı. Irzlar incindi, haram kanlar döküldü. Ey Mali’deki bütün milletler ve kabileler! Sizin üzerinize düşen ancak ve ancak haçlıları perişan etmek ve onların Müslüman kanı döken mürtet vekilleri ile savaşmaktır.

"Küresel bir savaş"

-Müslümanlara, Mali’deki mücahitler için üzerlerine düşen görevlerini hatırlatmak için sesleniyorum: İslam’a karşı verilen savaş, küresel boyutta bir savaştır. Uluslararası toplum ve Sahil Beşlisi Topluluğu Devletleri (Burkina Faso, Çad, Moritanya, Nijer ve Mali), bu bölgedeki İslami projelerin işini bitirmek için mesai harcamaktadır.

Mali El Kaide'nin yeni yükseliş merkezi

El Kaide lideri Zevahiri'nin açıklamasından da yansıdığı gibi, Mali ve genel olarak Batı Afrika bölgesi, grup için yeni bir yükseliş merkezi niteliğinde. Bölgede Nusretu'l İslam ve'l Müslimin adıyla yeniden organize olan örgüt, saldırılarını sıklaştırıyor ve varlığını tüm coğrafyaya yayıyor. Mepa News-Çatışma Bülteni'nde Mali'deki küresel çatışma, daha önce kapsamlıca ele alınmış ve bir Mali haritası sunulmuştu:

mali.jpg

Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.

Ülkenin kuzeyini merkeze alan savaş devam eder ve El Kaide köklerini daha da derinleştirirken, örgütün lideri Zevahiri'den gelen açıklama da, El Kaide'nin Mali konusundaki genel gündemini ve bakış açısını değerlendirmek için oldukça önemli.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.