El Kaide lideri Zevahiri'den 'birlik' çağrısı

El Kaide lideri Zevahiri'den 'birlik' çağrısı

El Kaide'nin Mısırlı lideri Eymen ez Zevahiri'nin yeni bir video mesajı yayınlandı.

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'nin 5 dakikalık yeni bir video mesajı yayınladı.

"İrade ve Farkındalık Savaşı: Bunyan el Mersus" başlıklı kısa mesajında Zevahiri birçok farklı konuya değiniyor.

Mısırlı liderin konuşmasından belli satır başları şu şekilde:

"Müslümanların birliği"

-Zevahiri konuşmanın başında, "Müslümanların, mücahitlerin bir arada olmasının" önemine dair konuşacağını ifade ederek, bunun İslam şeriatının bir gereği olduğunu belirtiyor ve "Bunyan el Mersus" kavramını kullanıyor. Cihat yanlısı kesimin çokça yer verdiği bu ifade Kuran'dan gelen bir kavram ve "kurşunla kaynatılmış bina" (Birbirine kenetlenmiş sağlam yapı) anlamına geliyor. Bu kavram bir ve bütün bir yapı oluşturmanın önemine işaret etmek için kullanılıyor.

"Osmanlı'dan sonra"

-El Kaide lideri, İslam dünyasının son yüz yılın başlangıcındaki durumunu şöyle açıklıyor: "Osmanlı Hilafeti'nin Birinci Dünya Savaşı'nda Haçlı devletler önünde çöküşünün ardından; uzun süreli zayıflıktan, parçalanmadan ve şeriattan sapmadan sonraki çöküşten sonra, işgalci kafir düşman topraklarından geri kalanı parçaladı, ümmet elliden fazla parçaya bölündü, tümü doğrudan veya dolaylı olarak müstekbir kafir düşmanın kontrolünde kaldı."

"Afganistan Emirliği"

-Eymen ez Zevahiri, bu süreç sonrasında İslam dünyasında "direniş hareketlerinin ortaya çıktığını" ve uzun süren savaşlar neticeside "Afgan cihadının yolunu tashih etmek ve onu fitne bataklığından çıkarmak için İslam Emirliği'nin meydana geldiğini" ifade ediyor. Zevahiri'ye göre "cihadın öncüleri, misalen Usame bin Ladin" böyle bir oluşumun "Müslümanların birleştirilmesi ve nübüvvet menheci üzere hilafetin geri dönmesi için" önemli olduğunu idrak etmişti.

"Küresel cihat hareketi"

-El Kaide'nin Mısırlı lideri, Usame bin Ladin'in Taliban'ın kurduğu "İslam Emirliği'ni" destekleme çağrısının yanıt bulduğunu ve çok sayıda kişinin bu çağrıya yanıt verdiğini, bu emirlikle "birkaç İslami ve cihadi grubun" bir araya gelmesinin "Türkistan'dan Atlantik kıyılarına küresel bir cihat hareketini" oluşturduğunu dile getiriyor. Zevahiri aynı zamanda bu "Emirliğin", "zayıfları koruduğunu ve Haçlıların Afganistan işgaline karşı koyduğunu" belirtiyor.

Zevahiri aynı zamanda bu "küresel cihat hareketini desteklemenin" ve "ümmeti, Haçlılara karşı savaşında bu harekete destek olmaya çağırmanın" bir görev olduğundan bahsediyor: "Ümmetin (...) tüm sadık alimlerini, sabırlı mücahidlerini, hak davetçilerini, Müslümanlar aleyhine kurulmuş küresel küfür ittifakına karşı tüm ümmetle beraber tevhid kelimesi etrafında toplanmaya çağırıyoruz."

"İşgalciye karşı durun"

-El Kaide'nin bir numaralı ismi bu doğrultuda "alimleri, fikir adamlarını, kalem erbabını, (...) davetçileri kafir işgalciye karşı durmaya" ve "sadık alimler, mücahidler ve şerefli kimselerle toplanarak emsal teşkil etmeye" çağırıyor. Zevahiri bu kişilerin "ümmette" ayrılık fikrini ortadan kaldırıp birlik düşüncesini yayması gerektiğini dile getiriyor.

Eymen ez Zevahiri, "Müslümanlar arasında haram olan kanın dökülmesini teşvik edenleri bir yana bırakın" diyerek "yıkmak değil yapmak, ayırmak değil birleştirmek, gerilemek değil ilerlemek" istediklerini söylüyor.

-El Kaide liderine göre "ümmetin birliği düşmanların korkularından biri ve zaferin kapısı ve nübüvvet menheci üzere hilafetin dönüşünün temel esaslarından birisi."

IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin ses kaydından bir gün sonra yayınlanan El Kaide lideri Zevahiri'nin mesajının, geçmiş bir tarihte kayda alındığı ve yeni servis edildiği düşünülüyor. 

El Kaide liderinin mesajında kullandığı ifadeler bire bir tercüme edilip analize adapte edilmiştir.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.