El Kaide lideri Zevahiri'den 'Hamas ve Filistin' mesajı

El Kaide lideri Zevahiri'den 'Hamas ve Filistin' mesajı

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, Filistin meselesini ve güncel uzlaşı görüşmelerini temel alan bir mesaj yayınladı.

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'nin, "Muzaffer Ümmete Kısa Mesajlar" isimli mesajlarından bir yenisi daha yayınlandı.

El Kaide'nin medya kolu "Es Sahab" tarafından yayınlanan yaklaşık 33 dakikalık sesli mesaj, "Filistin Hainlere Teslim Edilmeyecek" başlığını taşıyor.

Zevahiri'nin Filistin'e yönelik mesajlarını konu alan mesajdan satır başları şöyle:

"Hamas Filistin'i tehlikeye atıyor"

El Kaide lideri mesajına, Hamas'ın geçtiğimiz sene yayınladığı, yeni siyaset vizyonuna dair ilkeleri hedef alan belgeyi hatırlatarak başladı. Zevahiri bu yaklaşımların Filistin'i tehlikeye attığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Hamas liderliği bu belgede ve diğer yayınlar ile açıklamalarda İslami bir hareket olduğunu veya referansının İslam olduğunu iddia ediyor. Maalesef bu pozisyonları ve tasarrufları ile zıtlık teşkil ediyor. İslami bir hareket olmak veya referansı İslam olan bir hareket olmak, sonra da İslam'dan başkasıyla hükmetmek mümkün müdür? Şeriatsız İslam var mıdır? Şeriat kendisinden geri adım atılmak için mi indirilmiştir? İslami olma veya referansı İslam olma iddiasındaki bir hareketin siyasi ofis başkanı Çeçenistan'ı Rusya'nın iç meselesi olduğunu söyler mi? Hamas liderliği, bir kimsenin Filistin'in İsrail'in iç meselesi olduğunu söylemesini kabul eder mi? İslami olma veya referansı İslam olma iddiasındaki bir hareket, sonra laik Filistin Kurtuluş Örgütü vesikasını Filistinliler için ulusal bir çatı olarak kabul eder mi?"

"Hain Mahmud Abbas"

-Zevahiri, Hamas'ın, ihanetle suçladığı grup ve isimlerle birlikte çalıştığını söyledi: "(...) bir hareket, tüm uluslararası kararlara saygı duyacağına ve satıcı, hain Mahmud Abbas'ı Filistinliler adına müzakere yürütmekle yetkilendireceğine dair Mekke anlaşmasını imzalar mı?"

1967 sınırlarının kabulü

-Mısırlı El Kaide lideri, Hamas'ın yeni vizyon belgesinde 1967 sınırlarını kabul etmesinden de bahsederek, İsrail'in bölgedeki varlığının kabul edilmesini de eleştirdi. Zevahiri, İsrail'in Birleşmiş Milletler üyesi olduğunu ve bu sebeple Birleşmiş Milletler'in üye ülkenin güvenlik ve bölgesel bütünlüğünü koruyacağını dile getirdi. El Kaide lideri bu doğrultuda Birleşmiş Milletler sistemi içerisinde bir çözüm arayışının mümkün olmadığını ifade etmiş oldu.

"Hamas'ın politikaları zıtlıklarla dolu"

-Zevahiri Hamas'ın politikalarının zıtlıklarla dolu olduğunu öne sürdü. El Kaide lideri Hamas'ın Oslo görüşmeleri başta olmak üzere, söylem ve uygulamada birçok konuda zıt hareket ettiğini, ancak yine de dünya tarafından terörist olarak nitelenmekten kurtulamadığını söyledi. Aynı zamanda Hamas'ın İsrail'in meşruiyetinin resmi olarak tanındığı bir sistemde yer aldığını, bu güç mücadelesinin içerisine girdiğini, bu durumla tüm Filistin'in özgürleştirilmesi iddiasının birbirine muhalif olduğunu ifade etti: "Hamas liderliği birbirine zıt iki siyaset izliyor. İslam ümmetine, mücahidlere, din ehline, Filistin ve diğer İslam bölgelerindeki insanlara diyor ki: biz Oslo'ya karşıyız. Batı'ya, hainlere ve satıcılara ise başka bir siyaset, onlara da şöyle söylüyor: Biz Oslo anlaşmasına tarafız." Zevahiri, Hamas'ın siyasi belgesinde bu konuya 21. ve 31. maddelerin örneklik teşkil ettiğini söyledi.

"Rantisi'nin şehadetinden sonra durum değişti"

-Zevahiri'ye göre bu durum "Filistin halkında ve mücahidlerin saflarında teslimci bir fikrin yolunu açtı. Ki bu şehit Ahmed Yasin ve şehit Rantisi döneminde -Allah onlara rahmet etsin- yasak olan bir şeydi, bugün ise 'fikri gelişim ve realite' haline geldi." Eymen ez Zevahiri, şehit olarak nitelediği Abdulaziz el Rantisi'nin Oslo görüşmelerine katılmayı reddettiğini hatırlattı. Zevahiri "Doktor Rantisi'nin şehadetinden sonra yıllar geçti, ahval değişti, teraziler zıttan zıdda döndü" şeklinde konuştu.

"Filistin Hamas'ın malı değildir"

-"Filistin'deki ve tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerim; Filistin ne Hamas liderliğinin ve de Oslo otoritesinin malıdır, fakat Filistin kafirler tarafından işgal edilmiş bir Daru'l İslam'dır, ve Müslümanlara, her Müslümana şahsi olarak onu özgürleştirmek vaciptir, bin tane referandumun ve hatta tüm dünyanın hilafına olsa dahi. Filistin tüm Müslümanların boynuna asılmış bir emanettir, Müslümanların meşru haklarına dair bu oyunları, numaraları, kaytarmaları korumak için yahut Filistin'i satan hain laikleri meşrulaştırmak için değil."

"Küresel çatışmanın parçası"

-Eymen ez Zevahiri, Filistin'in dünyada süregelen küresel çatışmanın bir parçası olduğunu ifade ederek, Hamas'ın İsrail tarafından öldürülen liderlerinden Rantisi'nin ifadelerini aktardı. Rantisi, ABD'nin Müslümanları doğrudan hedef aldığını ve Müslümanların da aynı şekilde ABD'ye karşılık vermesi gerektiğini belirten ifadeler kullanmıştı: "Onlar bizim peşimizi bırakmazken biz neden onların peşini bırakalım? Onlar bize korku verirken neden biz onlara korku vermeyelim? Böyle yapmaya gücümüz yeter. Cesetlerimizden bombalar yapmak hakkımız değil mi, bizim çocuklarımızı öldürdükleri gibi kitle imha silahlarımız yokken? Bu katiller güvenliklerinin, bizler de güvende olmadan mümkün olmayacağını hissetmedikçe biz güvenliği tadamayacağız."

Ulusal uzlaşı uyarısı

-El Kaide lideri konuşmasının sonunda Filistinlilere ve dünyadaki Müslümanlara seslendi. Zevahiri, "Filistin'i satanlarla" ulusal uzlaşı zemininde bir anlaşma neticesinde "İsrail'i koruyan uluslararası hukuk" çerçevesinde bir Filistin devleti kurulması düşüncesine karşı uyarıda bulunduğunu dile getirdi. Eymen ez Zevahiri'nin konuşması, son günlerde tartışılan ulusal uzlaşı görüşmlerine dair bu ifadelerle son buldu.

(El Kaide liderinin açıklamasında kullanılan dil aynen aktarılmıştır)

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.