Abdulaziz Rantisi kimdir?

Abdulaziz Rantisi kimdir?

Hamas'ın kurucularından Abdulaziz Rantisi 17 Nisan 2004 tarihinde öldürüldü.

Hamas'ın kurucularından olan Filistinli siyasetçi Abdulaziz Rantisi, 23 Ekim 1947 tarihinde Filistin'deki Yibna'da dünyaya geldi.

Hayatının ilk yılları

1948 yılındaki savaşın ardından, kendisi 6 aylıkken ailesi savaştan kaçarak Gazze'ye sığındı. Mülteci ailesiyle birlikte Han Yunus mülteci kampına yerleşti.

İlk ve orta eğitimini Gazze'deki Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı'na bağlı bölge okullarında alan Rantisi 1965 yılında liseden, 1972 yılında İskenderiye Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı okulda pediatri alanına yüksek lisans yaptı.

Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde 1976 yılında doktor olarak çalışan Rantisi, 1978 yılında kurulan Gazze İslam Üniversitesi'nde tıp alanında ders vermeye başladı. Bu süreçte Arap Tabipleri Birliği ve Filistin Kızılayı gibi kuruluşlarda da yer aldı.

Müslüman Kardeşler ve Hamas

Mısır'da üniversite yılları esnasında Müslüman Kardeşler Hareketi'ne katıldı. Hareketin Gazze'deki teşkliatlanmasında da yer alan Rantisi, Şeyh Ahmed Yasin ile birlikte 1987 yılının Aralık ayında Gazze Şeridi'nde Filistin İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) kurdu.

İslami alanda çalışmalar yapan ve Kuran hafızı olan Rantisi, bu yıllarda birçok şiir ve yazı kaleme aldı. Yazıları Arap gazete ve dergilerinde yayınlandı. Aktif bir biçimde siyasetle uğraşan Rantisi, Filistin'de İsrail işgaline karşı yürütülen mücadelenin önemli isimlerinden oldu.

İsrail tarafından 1983-1998 yılları arasında birçok kez tutuklanan Hamas lideri, toplamda 27 ay hapis yattı.

Hamas liderliği ve ölümü

Rantisi, 1992 ve 2003 yıllarında İsrail tarafından düzenlenen bir suikast girişiminden kurtuldu.

Hamas'ın kurucu lideri Şeyh Ahmed Yasin'in 22 Mart 2004 tarihinde İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Hamas'ın lideri oldu. Rantisi'nin Hamas liderliği oldukça kısa sürecekti.

Rantisi, 17 Nisan 2004 tarihinde İsrail hava güçlerinin Gazze'de Apache helikopterleriyle düzenlediği saldırıda öldürüldü. Aracına füze atılan Rantisi olay yerinde yaşamını yitirdi.

Rantisi'nin öldürülmeden kısa bir süre önceki sözleri, ölümünden sonra sıkça hatırlanacaktı. Rantisi 22 Mart 2004 tarihinde şunları söylemişti:

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum