IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'den bir yıl sonra yeni mesaj

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'den bir yıl sonra yeni mesaj

IŞİD'in lideri Ebubekir Bağdadi yeni bir konuşma yayınladı.

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'ye ait yeni bir ses kaydı yayınlandı. Örgütün ana medya organı "Furkan" tarafından paylaşılan yaklaşık 54 dakikalık ses kaydı "Sabredenleri Müjdele" başlığını taşıyor.

Bağdadi ses kaydında birçok farklı konuya değiniyor.

IŞİD, kontrolü altındaki bölgeleri kaybederken Bağdadi tarafından yayınlanan ses kayıtlarının da seyrekleştiği görülüyor. IŞİD liderinin son konuşması 328 gün önce, 28 Eylül 2017 tarihinde yayınlanmıştı.

Geçtiğimiz 22 Nisan tarihinde ise örgütün sözcüsü Ebu'l Hasan el Muhacir'in yaklaşık 50 dakikalık bir ses kaydı aynı kaynak tarafından yayınlanmıştı.

IŞİD Irak ve Suriye'de elinde tuttuğu yerleşim bölgelerinden büyük bir kısmını kaybetmiş durumda. Bu paralelde hayatta olup olmadığı şüpheli hale gelen Ebubekir el Bağdadi'nin konuşması önemle bekleniyordu.

Konuşmasında güncel meselelere değinmesi, Bağdadi'nin öldüğüne dair iddiaların da doğru olmadığını ortaya çıkarmış oldu.

Bağdadi'nin ses kaydından satır başları şöyle:

"Zafer ve mağlubiyetin ölçüsü"

-IŞİD lideri konuşmasının başında, grubun toprak kayıplarına değinerek "zafer yahut mağlubiyetin ölçüsü ele geçirilen bir şehir yahut kasaba değildir" ifadesini kullanıyor. Bağdadi'nin konuşmasında, IŞİD'in elindeki bölgeleri kaybetmesiyle beraber öne çıkan mağlubiyet söylemine karşılık veriliyor.

-Ebubekir el Bağdadi, IŞİD'in kayıplarından çok ABD'nin yaşadığı siyasi ve diplomatik krizleri dile getiriyor. Bağdadi'ye göre IŞİD, ABD'nin güç kaybetmesinde önemli rol oynamış durumda. Örgütün lideri ABD'nin IŞİD'i Irak ve Suriye'deki şehirlerden çıkarmakla zafer ilan ettiğini söyleyerek "Allah'ın toprakları geniştir" ifadesini kullanıyor. Bağdadi grubun mensuplarını uzun vadeli kazanımlara odaklanmaya çağırıyor.

"ABD zayıflıyor"

-Iraklı lider ABD'nin imajının sarsıldığı ve gücünün zayıfladığı konusunda dünyada oluşan kamuoyuyla hemfikir. ABD'nin, müttefikleriyle sorunlar ve iktisadi problemler yaşadığını belirten Bağdadi, ABD'nin Türkiye'ye Brunson sebebiyle uyguladığı, İran ve Rusya gibi ülkelere de uygulanan yaptırımlara değinerek ABD'nin istediklerini yaptıramadığını ve zayıflamış olduğunu dile getiriyor. Bağdadi'ye göre "Amerika, tüm varlık tarihi boyunca en kötü zamanlarından geçiyor." IŞİD liderinin, dünyada ABD'nin tek kutuplu hegemonyasının sarsıldığını düşündüğü görülüyor.

"Sahve" suçlaması

-Bağdadi aynı zamanda konuşmasında IŞİD'in düşmanlarını "karanlık günlerle müjdeliyor." Örgüt lideri, El Kaide gibi Sünni eksenli güçleri "Sahve" olmakla suçlarken, bu grupların mensuplarını/savaşçılarını kendilerine katılmaya çağırıyor. Irak ve Suriye'de kendilerine karşı savaşan grupları "Sahve" olarak niteleyen Bağdadi, Irak'ta ortaya çıkan, "Irak İslam Devleti" oluşumuna karşı ABD destekli olarak savaştırılan ve ardından kaderine terk edilen Sahve oluşumunu hatırlatıyor.

Ebubekir el Bağdadi Suriye'nin Dera ve Guta bölgelerinde rejimle uzlaşarak ellerindeki silahları teslim eden ve bölgeleri rejime terk eden muhalifleri de eleştiri oklarının hedefine alıyor.

Batı'da saldırı çağrısı

-IŞİD lideri konuşmasında Batı'da saldırılar düzenlenmesi çağrısı da yapıyor. Bağdadi özellikle ABD, Kanada ve Avrupa'da bıçaklı saldırılar ve yayaları araçla ezmek suretiyle yapılan saldırıları anımsatıyor ve medya merkezlerinin hedef alınması gerektiğini belirtiyor.

Bağdadi'ye göre "Batı'da yapılan bir saldırı, bölgede yapılan bin saldırıya denk."

Ürdün ve Suudi Arabistan

-Ses kaydında Bağdadi Ürdün'de yaşanan kriz ve protestolar, ve son saldırılar paralelinde bazı ifadeler de sarf ediyor. IŞİD lideri İslam dünyasının geneline "ayağa kalkma" çağrısı yaparken, Ürdün ve Suudi Arabistan'a özellikle atıf yapıyor ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de ilk kez bahsediyor. Ebubekir el Bağdadi Suudi Arabistan halkına da Suudi hanedaına karşı ayaklanma çağrısı yaparak hanedanın halkı "Batılılaştırmak, sekülerize etmek" istediğini dile getiriyor. Iraklı isim Suudi Arabistan'daki din adamlarını da hedef tahtasına oturtuyor. Bağdadi'ye göre bu kişiler istikrar ve fitneyi öne sürerek hanedanı savunuyor.

IŞİD bir süre daha adından söz ettirecek

Ana hatlarıyla yaklaşık bir saatlik konuşmasında bu başlıklara değinen Bağdadi'nin halen hayatta ve örgütün başında olduğu anlaşılıyor.

Bağdadi IŞİD mensuplarına "savaşa devam" mesajı vererek, rakip Sünni grupların ve Sünni aşiretlerin mensuplarını da kendilerine katılmaya davet ediyor.

Bağdadi'nin Batı'daki saldırı çağrıları da bu açıklamalara ekleniyor. Kontrolü altında kayda değer bir toprak parçası bulunmayan örgüt, daha seyrek de olsa dünyanın birçok bölgesinde saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Batılı uzmanlar grubun Irak ve Suriye'de halen 20-30 bin civarında mensubunun bulunduğu iddiasında. Bu durum da IŞİD'in bir süre daha ismini duyuracağı gerçeğini gözler önüne seriyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.