'İkinci adam'dan ses kaydı: IŞİD bundan sonra ne yapacak?

'İkinci adam'dan ses kaydı: IŞİD bundan sonra ne yapacak?

IŞİD'in ikinci en önemli ismi olan Ebu Hasan el Muhacir, yayınladığı 50 dakikalık ses kaydında

IŞİD sözcüsü Ebu Hasan el Muhacir yeni bir ses kaydı yayınladı. Grubun sosyal medya kanallarında paylaşılan yaklaşık 50 dakikalık ses kaydı “Öyleyse onların hidayetine tâbî ol” başlığını taşıyor. Seçilen başlık, Kuran’daki Enam Suresi’nin 90. ayetinde yer alan bir ifadeden alınmış.

IŞİD’in sözcüsü Ebu Hasan el Muhacir, grubun lideri Ebubekir Bağdadi ile birlikte grup içindeki en etkili iki isimden birisi olarak anılıyor. IŞİD sözcüsü konuşmasına, son zamanlarda grubun yayınladığı diğer ses kayıtları ve videolarda da görülen şekilde grubun içerisinden geçtiği durumdan bahsederek başladı. Durumu bir “imtihan” olarak niteleyen Ebu Hasan el Muhacir, IŞİD mensuplarının dağılarak yeniden savaşmaya devam ettiğini ifade etti. IŞİD’in üst düzey ismi, grubun daha önceden de benzer bir süreçten geçtiği hatırlatmasında bulundu.

Odak noktasında Suudi Arabistan var

Ebu Hasan el Muhacir, “Onların bizi öldürdüğü gibi biz de onları Avrupa ve Amerika’da öldürüyoruz” dedi ve konuşmasının devamında grubun düşmanlarına değindi. El Muhacir’e göre IŞİD “Selman ve oğlu, Sisi, Rafızilerin lideri Hamaney, Mahmud Abbas, Hamas ile Haçlılar, Ruslar ve Avrupalılar arasında” ayrım yapmıyor. Ancak Ebu Hasan, ilk grubun bir açıdan daha şerli olduğunu belirtti. IŞİD’in, halifelik ilanını takip eden süreçte de benzer bir tutum izlediği biliniyordu. Grup bu doğrultuda, “mürted” yani dinden çıkmış olarak gördüğü Suriyeli muhaliflerle olan savaşın, kendileri için Esed rejimiyle olan savaştan daha öncelikli olduğunu çokça ortaya koymuştu. Ebu Hasan el Muhacir, ses kaydında Hz. Ebubekir’in zekat vermeyenlerle olan savaşına da atıf yaptı.

Bölge uzmanlarına ve analistlere göre söz konusu ifade, IŞİD’in daha çok yerel rejimlere ve hatta savaş sahalarındaki “rakiplerine” odaklanacağı anlamına geliyor. IŞİD’in son hamleleri, grubun Taliban ve Hamas gibi gruplara karşı savaşı yükselteceğine bir işaret olarak yorumlanmıştı. Ebu Hasan el Muhacir de konuşmasında, Arap rejimleri ve İran’ın “İslami kimlikleri” nedeniyle daha çok odaklanılmayı hak ettiğini söyledi.

"'La ilahe illallah' bilinmiyor"

Ebu Hasan el Muhacir, konuşmada Müslüman kamuoyunun çoğunun “la ilahe illallah” mefhumunun anlamını tam olarak bilmediğini ifade etti. IŞİD’in genel politikasının “Müslüman halkların tevhidi anlamadığı, tevhidden uzak olduğu” çerçevesinde cereyan ettiği biliniyor. Grup sözcüsü konuşmasında “IŞİD’in dini meşruiyeti adına” İslam alimlerinden bazı alıntılarda bulundu. Grup son zamanlarda yayınlarında buna ağırlık veriyordu.

Konuşmada Müslümanları IŞİD’e katılmaya davet eden Ebu Hasan el Muhacir, “kendi rejiminizde bir köle olarak yaşamak mı, IŞİD ile özgür bir adam olarak yaşamak mı?” ifadesini kullandı. El Muhacir, “cihadın tek yol olduğu” mesajını vererek savaşın devam edeceği vurgusu yaptı. “İslam Devleti askerlerinin” hala Suriye, Irak, Yemen, Libya ve Horasan’da savaştığını söyleyen El Muhacir, “hilafete katılın” ifadesini kullandı.

"ABD, İran'ın önünü açtı"

Ebu Hasan el Muhacir, ses kaydında ABD’ye de değinerek ABD’nin gücünün azaldığını ifade etti. Gücündeki azalma nedeniyle ABD’nin artık yarım çözümleri ve yarım önlemleri kabul etmek zorunda kaldığını belirten IŞİD sözcüsü, ABD’nin müttefikleriyle olan ilişkilerindeki bozulmadan da bahsetti. Bu durumlara örnek olarak Ebu Hasan el Muhacir, ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de kalmaları karşılığında müttefiklerinden istediği maddi yardımı gösterdi.

IŞİD sözcüsü konuşmasında Doğu Guta ve Duma’ya da yer verdi. Ebu Hasan el Muhacir, bölgenin harap olmasının, Sünnilerin ahvaline dair yalnızca bir örnek olduğunu ifade etti. Ebu Hasan el Muhacir, ABD’nin İran’ın Sünni topraklarını ele geçirmesine olanak tanıdığını söyledi. Örgüt sözcüsü “ABD’nin savaş gemileri ve jetleriyle Rafızi güçlerin yolunu açtığını” dile getirdi.

El Muhacir Sünnilerin, ABD’nin Irak’ı işgalinden bu yana aşağılandığını belirterek, ABD’nin zafer iddia ettiğini ancak “mücahitlerin” halen güçlü ve bir arada olduğunu söyledi. Grubun sözcüsü ABD’yi “okyanus ötesine geri çekilmeye” çağırdı ve denenmişi denememesi gerektiğini ifade etti.

IŞİD’in sözcüsü ses kaydında İsrail’e de değindi. Ebu Hasan el Muhacir IŞİD’in “Yahudileri unutmadığını” ancak öncelikle suni sınırları ortadan kaldırmaya çalıştığını dile getirdi. IŞİD birçok kere İsrail’e hiç saldırmamakla suçlanmıştı.

Seçimlere katılan herkese saldırı

Ebu Hasan el Muhacir konuşmasında Şiilere yönelik saldırı çağrısında da bulundu.. El Muhacir Bağdat hükümetinin tüm güvenlik, askeri, ekonomi, medya unsurunun, Şii vaiz ve önde gelenlerin, “mürted” Sünni vaizlerin, imamların, “mürted” aşiret liderlerinin hedef alınması gerektiğini söyledi. IŞİD sözcüsü Bağdat hükümeti ile ittifak halinde olan nüfusun de hedefte olması lüzumunu belirtti ve Mayıs ayında Irak’ta düzenlenecek seçimlere iştirak eden herkese saldırılar düzenlenmesi çağrısı yaptı.

IŞİD, gücü oldukça azalmasına rağmen başta Irak ve Suriye olmak üzere birçok bölgede hücre yapılanmaları aracılığıyla saldırılarını sürdürüyor. Grubun yakın gelecekte neler yaşayacağına dair analizler ve tahminler sürerken, IŞİD’in bir süre daha saldırılarını sürdüreceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.