'IŞİD lideri Bağdadi Suriye'de saklanıyor'

'IŞİD lideri Bağdadi Suriye'de saklanıyor'

IŞİD lideri Bağdadi'nin Suriye'nin sahra bölgesinde (geniş çöllerden oluşan güneydoğu bölgesi) mağarada saklandığı iddia edildi.

IŞİD lideri Bağdadi'nin Suriye'nin sahra bölgesinde (geniş çöllerden oluşan güneydoğu bölgesi) mağarada saklandığı iddia edildi.

AFP’nin haberine göre, bir zamanlar Suriye’nin geniş topraklarında 7 milyon insanının kaderini ve Irak topraklarının neredeyse üçte birini kontrolü eden Bağdadi, şimdi liderlerinin nerede olduğunu bilmeyen dağınık savaşçıları yönetiyor.

25 Milyon dolar ödül

ABD, 47 yaşındaki Bağdadi’nin bulunmasına yardım eden kişiye 25 milyon dolar ödül vaat ediyor. AFP, destekçileri tarafından “hayalet” lakabı verilen Bağdadi’nin, geçmişte birkaç hava saldırısından kurtulduğuna, en az bir kez vurulduğuna ve şeker hastası olduğuna dikkati çekti.

'Radikal hareketler' konusunda uzman olan Hişam Haşimi konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bağdadi sadece üç kişiyle irtibatlı; abisi Cuma, onu çocukluğundan beri tanıyan şoförü ve özel koruması Abdullatif el-Ceburi ve yardımcılarından Suud el-Kürdi.”

Söz konusu kişilerin hepsinin, Suriye’nin merkezinden Irak sınırına kadar uzanan Badiye (Suriye Çölü) bölgesinde olduğuna inanılıyor. Irak istihbaratı Temmuz ayı başlarında, Bağdadi’nin Suriye’deki oğlu Huzeyfe el-Bedri’nin içinde bulunduğu mağaranın Rusya’ya ait üç güdümlü füze tarafından hedef alınması sonucu öldüğünü açıklamıştı. IŞİD'in yayın/propaganda organı ajansı Amak, o dönemde Bağdadi’nin oğlunun öldüğünü doğrulamıştı.

Irak doğumlu Bağdadi, ilk ve son defa Temmuz 2014’te, sözde “İslam Devleti” kurduğunu açıklaması sonrasında Musul’un batısında bulunan Nuri el-Kebir Camii’nde namaz kıldığı sırada görüntülenmişti. O zamandan beri Bağdadi, örgütün propaganda ajansı tarafından yayınlanan ses kayıtları dışında destekçilerine seslenmedi.

Son ses kaydı, Irak’ın örgüte karşı zafer kazandığını ilan etmesinden sekiz ay sonrasına yani Ağustos 2018’e kadar uzanıyor.

Asıl adı İbrahim Avad el-Bedri olan Bağdadi, 1971’de Bağdat’ın kuzeyindeki Samarra’da fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İki eşli olan Bağdadi’nin ilk eşinden dört, ikinci eşinden ise bir çocuğu oldu.

AFP’nin raporuna göre, Bağdadi bir futbol aşığıydı ve avukat olmayı hayal ediyordu, ancak notları onun hukuk fakültesine girmesine izin vermedi. 2003 yılındaki Irak işgali sırasında sınırlı bir etkiye sahip militan bir grup kurmuş olan Bağdadi, Şubat 2004’te Buka Cezaevi’nde gözaltına alınmış, aleyhinde yeterli kanıt bulunmadığı için aynı yıl aralık ayında serbest bırakılmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.