Fransa'dan Mali'de 'IŞİD' operasyonu

Fransa'dan Mali'de 'IŞİD' operasyonu

Fransız ordusu, Batı Afrika ülkesi Mali'nin Menaka kentinde düzenlendiği operasyonda iki sivilin yaşamını yitirdiğini, IŞİD üyesi 2 kişinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Fransız ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Barkhane" operasyonunda görevli Fransız askerlerin, dün gece Menaka kentinde IŞİD'lilerin olduğu bölgeye saldırı düzenlediği ifade edildi.

Saldırıda 1 kadın ve bir çocuk öldü

Açıklamada, operasyonda IŞİD'in bölgedeki liderleirnden "Muhammed Ag Almouner" ile yönetici kadrosundan bir başka ismin daha öldürüldüğü, bir kadın ve bir çocuk olmak üzere iki sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ayrıca, bir IŞİD'li ile 2 sivilin yaralandığı bilgisine yer verilen açıklamada, ordunun askeri operasyonlarda sivil ölümlerine karşı dikkatli olduğu ve sivillerin varlığının tespiti halinde operasyonların iptal edildiği öne sürüldü.

Açıklamada, saldırıda ölen bir kadın ve bir çocuk için soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Fransa'nın, Sahel bölgesinde 4 binden fazla askeri bulunuyor. 2013 başında Mali'deki "Serval" isimli harekatın ardından 2014'te "Barkhane" operasyonu başlatılmış, 2013'ten bu yana Mali'de en az 22 Fransız askeri ölmüştü.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika'nın Sahel bölgesinde "terörle mücadele" kapsamında "G5 Sahel Gücü" adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti.

Bölgedeki silahlı gruplarının yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen ticaretine karşı da mücadele eden G5 Sahel Gücü'ne uluslararası camiadan da destek veriliyor.

mali.jpg

Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.

Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların yer alması, çatışmaların ve Fransa müdahalesinin önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Kaynak: AA, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.