Mali'de ayrılıkçı Azavad hareketinin liderine suikast

Mali'de ayrılıkçı Azavad hareketinin liderine suikast

Mali'de hükümetle uzlaşan ayrılıkçı Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketinin (MNLA) kıdemli askeri liderlerinden Saloum Ould Beck'in silahlı saldırı sonucu öldürüldüğü açıklandı.

Yerel basındaki haberlere göre, kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişiler, ülkenin kuzeyindeki Timbuktu'da aracı içinde bulunan ayrılıkçı lider Beck'e suikast düzenledi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, isminin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi, silahlı saldırı sonucu Beck'in öldüğünü doğruladı.

Beck, uluslararası arabulucuların desteğiyle ülkedeki şiddet olaylarının sona ermesi için hükümet ve silahlı gruplar arasında 2015'te Cezayir ile Çad'da yapılan barış anlaşmalarının uzlaşma komitelerinde "Misyon Şefi" olarak yer almıştı.

Mali'de, ayrılıkçı Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), ülkenin kuzeyindeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini 2012'de cihat yanlısı gruplar ile birlikte ele geçirmişti.

Başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, 2013'te bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Fransa müdahalesi sonrası El Kaide bağlantılı gruplar kuzeye çekilmiş, ancak daha da güçlenerek saldırılara devam etmişti. El Kaide bağlantılı gruplar ile Azavad hareketi arasındaki fiili ittifak zamanla zayıflamış ve kopmuştu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Mali'deki Barış Gücü (MINUSMA), 2013'ten beri 15 bine yakın personelle ülkede bulunuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.