ABD Gazze'de 300'e yakın Filistinlinin öldüğü rehine operasyonuna destek verdi

ABD Gazze'de 300'e yakın Filistinlinin öldüğü rehine operasyonuna destek verdi

İsrail bombaları Gazze'de 274 Filistinlinin ölümüne neden olurken 4 esirin canlı olarak 'kurtarıldığı' açıklandı.

Birçok haber ajansının bildirdiğine göre ABD, Cumartesi günü Gazze'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta en az 274 Filistinlinin katledildiği "karmaşık bir gündüz operasyonu" sırasında dört İsrailli esirin kurtarılması için İsrail ordusuna destek verdi.

Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili İsrail'de konuşlu bir ABD biriminin İsrail ordusunun operasyonunu "desteklediğini" söylerken, New York Times da ABD'nin "istihbarat ve lojistik destek" sağladığını yazdı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa atıfta bulunan CNN, "sahada ABD askeri olmadığını", Amerikan biriminin 7 Ekim'den bu yana İsrail'e bilgi toplama konusunda destek verdiğini öne sürdü.

Ancak Cumartesi günü internette dolaşan videolarda bir helikopterin Gazze sahilinden havalandığı ve arka planda ABD iskelesinin olduğu görülüyordu.

İki ABD'li yetkili CBS News'e iskelenin operasyonda kullanılmadığını söylemiş ve Cumartesi günü daha sonra yayınlanan bir dizi açıklamada ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) "iskele tesisi, ekipmanı, personeli ve varlıkları dahil olmak üzere bugün Gazze'de rehineleri kurtarma operasyonunda kullanılmamıştır" demişti.

CENTCOM, eskiden Twitter olan X'te yaptığı ayrı bir paylaşımda "Gazze kıyısındaki geçici iskele sadece bir amaç için, acilen ihtiyaç duyulan ek hayat kurtarıcı yardımın Gazze'ye taşınmasına yardımcı olmak için kuruldu" ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü erken saatlerde İsrail ordusu, kuşatma altındaki bölgenin merkezindeki Deyr el Belah kasabasının kuzeyinde yer alan " Nuseyrat bölgesindeki terörist altyapıyı" hedef aldığını söyledi.

Gazze'deki Filistin hükümeti medya ofisi, İsrail'in saldırısında ölenlerin sayısının en az 274’e ulaştığını, 700’e yakın kişinin de yaralandığını açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı El Aksa Şehitleri hastanesine çok sayıda ölü ve yaralı Filistinlinin ulaştığını doğruladı. Bakanlık ölü ve yaralıların çoğunun çocuk ve kadın olduğunu belirtti.

Bir bölge sakini Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, "İşgal Nuseyrat mülteci kampını yok etti. Masum ve silahsız siviller evlerinde bombalandı. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Bu bir felaket.” ifadelerini kullandı.

"Kamptan buraya, hastaneye yürüyerek geldim. Nasıl kaçtığımızı tarif edemem. Kaçarken her yere saçılmış ölü çocuklar ve ceset parçaları gördüm. Kimse onlara yardım edemedi. Hayvanların çektiği bir arabanın üzerinde yaşlı bir adamın öldüğünü gördüm. Nuseyrat yok ediliyordu. Cehennem gibiydi."

Bir başka bölge sakini Halil el Tahravi de İsrail güçlerinin sabah erken saatlerdeki kurtarma operasyonunun ardından Nuseyrat'ı bombalamaya başladığını söyledi.

"İsrail savaş uçakları, gerçekleşen geri çekilme sürecini gizlemek için bizi her yönden bombalamaya başladı. Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum çünkü yere sığınmıştım ama silah seslerini ve düşen bombaların sesini duyabiliyordum."

Hamas Cumartesi günü bir açıklama yayınlayarak ABD'nin operasyondaki suç ortaklığını kınadı.

Açıklamada şöyle denildi: "Amerika'nın bugün gerçekleştirilen suç operasyonuna katılımı, Amerikan yönetiminin suç ortaklığını, Gazze Şeridi'nde işlenen savaş suçlarına tam katılımını ve insani durum ve sivillerin yaşamlarına yönelik kaygıları konusunda beyan ettiği pozisyonlarının sahte olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadır."

Hamas, kurtarılan İsrailli esirlere atıfta bulunarak, Gazze'deki "bazı esirlerin serbest bırakılacağının" açıklanmasının, İsrail'in sekiz ay süren "katliam, soykırım, kuşatma ve açlık" sonrasında "Gazze Şeridi'ndeki stratejik başarısızlığını" değiştirmeyeceğini söyledi.

Açıklamada, "Cesur direnişimiz hala en büyük sayıyı elinde tutuyor ve esir sayısını arttırma kapasitesine sahip" denildi.

Cumartesi günü daha sonra İsrail ordusu dört esirin - 25 yaşındaki Noa Argamani, 21 yaşındaki Almog Meir Jan, 27 yaşındaki Andrey Kozlov ve 40 yaşındaki Shlomi Ziv- sağlık durumlarının iyi olduğunu ve daha ileri değerlendirme için tıbbi kontroller için hastaneye götürüldüklerini söyledi.

İsrail polisi operasyonda Arnon Zamora adlı bir komutanın da öldüğünü açıkladı.

Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu tarafından yapılan açıklamada, "[İsrail ordusunun] Noa Argamani, Shlomi Ziv, Andrey Kozlov ve Almog Meir Jan'ı serbest bırakıp eve getiren kahramanca operasyonu mucizevi bir zaferdir" denildi.

Kurtarma operasyonundan saatler sonra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas ile tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak kalıcı bir ateşkes anlaşmasını onaylamasını talep eden binlerce kişinin katıldığı protestolar İsrail'in dört bir yanında patlak verdi.

7 Ekim’de Gazze’ye götürülen İsrailli 251 kişiden 116'sının hala Gazze'de tutulduğuna inanılıyor.

Cumartesi günü ilerleyen saatlerde açıklama yapan Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, kurtarma operasyonu sırasında başka esirlerin de öldürüldüğünü söyledi.

Bu hafta başında İsrail ordusu, yeni elde edilen istihbarata dayanarak Hamas'ın elinde bulunan dört İsraillinin öldüğünü doğruladığını açıklamıştı.

İsrail'in dokuzuncu ayına giren Gazze savaşı, iki milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı bölgenin büyük bölümünü yaşanmaz bir hale getirdi.

Bütün mahalleler yerle bir edildi. Evler, okullar ve hastaneler hava saldırılarıyla harap oldu ve tank ateşiyle yakıldı.

Neredeyse tüm nüfusun evlerini terk ettiği ve kuzey Gazze'de kalanların da kıtlığın eşiğinde olduğu bildiriliyor.

Büyük çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 36.000'den fazla insan öldürüldü. Binlerce kişi ise kayıp ya da enkaz altında ölü oldukları tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.