ABD Golan'ı İsrail toprağı olarak tanıyacak mı?

ABD Golan'ı İsrail toprağı olarak tanıyacak mı?

ABD, son dönemde ortaya çıkan 'Golan Tepeleri'ndeki İsrail ilhakının tanınacağı' iddialarıyla ilgili açıklamada bulundu.

ABD Dışişleri kaynakları tarafından yapılan resmi açıklamada, İsrail'in Golan'ı ilhak kararını tanıyacağına dair ortaya atılan iddialar yalanlandı.

Açıklamada ABD'nin Golan Tepeleri'ne dair konumunun değişmeyeceği belirtildi.

Golan tepeleri kime ait?

Suriye topraklarında yer alan Golan Tepeleri, 1967'deki ünlü Arap-İsrail Savaşı '6 Gün Savaşı'nda İsrail ordusu tarafından işgal edilmişti.

Golan Tepeleri gibi stratejik ve savunması nispeten kolay olan bir bölgenin ciddi bir savunma gösterilmeksizin düşmesinden sonra, darbeyle Suriye'de yönetimin başına geçecek olan Hafız Esed bundan sorumlu tutulmuş, Esed, kendi rejiminin ABD ve İsrail tarafından desteklenmesi şartıyla Golan'ı bu ülkelerle anlaşmalı olarak "satmakla" suçlanmıştı.

Stratejik önemi ve zengin su kaynakları nedeniyle İsrail tarafından oldukça önemsenen, Yahudi nüfusun yerleştirildiği Golan Tepeleri'ni İsrail parlamentosu Knesset 1981'de İsrail'e ilhak ettiğini duyurmuştu. Ancak bu karar henüz hiçbir devlet tarafından tanınmıyor.

Trump yönetiminin Kudüs'ün tamamını İsrail'in toprağı ve başkenti olarak tanımasının ardından Golan Tepeleri'ni de İsrail'in toprağı olarak tanıyacağı iddia edilmiş ancak bu, Trump döneminde gerçekleşmemişti.

Son aylarda Biden yönetiminin İsrail'in Golan'ı ilhak kararını tanıyacağı iddiaları yoğunlaşmıştı. ABD'den gelen açıklamayla en azından şimdilik bu iddiaların yalanlanmış olduğu bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.