ABD, Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore’ye karşı ortak tatbikat

ABD, Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore’ye karşı ortak tatbikat

ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore’ye karşı ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi.

(Fotoğraf: Güney Kore Savunma Bakanlığı)

ABD, Güney Kore ve Japonya, 'Kuzey Kore tehdidine' karşı Kore Yarımadası'na yakın sularda ortak bir deniz tatbikatı düzenliyor. Tatbikat, füze saldırılarına karşı savunma amaçlı ortak girişim ve denemeleri içeriyor.

Üç ülke geçen hafta Cuma günü Washington’da yapılan toplantıda, füze karşıtı ve denizaltı karşıtı ortak düzenli tatbikatlar yapılması konusunda bir anlaşma sağlamışlardı. Bu çerçevede ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore’ye karşı diplomatik ve ortak askeri operasyonlar konusunda işbirliğini geliştirme kararı aldılar.

Kuzey Kore son olarak Cuma günü, katı yakıt kullanan yeni bir kıtalararası bir balistik füze denemesi yaptı. Uzmanlar, bunun yeni denemelerin de önünü açacağı tahmininde bulundular.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, bugün yapılan ortak tatbikatta ABD, Güney Kore ve Japonya’nın destroyerleri katıldı. Japonya’nın destroyerinin ayrıca Ageis isimli yeni bir radar sistemiyle donatılmış olduğu belirtildi.

Güney Kore Deniz Kuvvetleri tarafından tatbikata yönelik yapılan açıklamada da tatbikatın, Kuzey Kore balistik füze provokasyonunu içeren bir senaryoda, sanal bir hedef oluşturarak tespit ve takipten bilgi paylaşımına kadar verilecek yanıtlara dair prosedürlere odaklandığı ifade ediliyor.

Güney Kore destroyer komutanı Kim Ki-young da “Bu tatbikat Kuzey Kore'nin artan nükleer ve füze tehditleri karşısında üçlü güvenlik işbirliğini güçlendirmek için bir fırsattır” değerlendirmesini yaptı.

Japonya Savunma Bakanlığı da üç ülke tarafından bölgede düzenlenen tatbikatların uluslarararası kurallar çerçevesinde bölgede güvenliğin sağlanması amacıyla yapıldığını ve son derece önemli olduğu ifade edildi.
Kuzey Kore, bölgede ABD’nin de katıldığı tatbikatlara sert tepki gösteriyor ve kendisine saldırı hazırlığı yapıldığını iddia ediyor.

ABD ve Güney Kore hava kuvvetleri de ayrıca bölgede 12 gün sürecek bir tatbikata da bugün başladıklarını açıkladı.

Bugün ayrıca Kuzey Kore tehdidine karşı Japonya ve Güney Kore arasında 5 yıl aranın ardından Seul’de yeniden ikili görüşmelere başlandı. İki ülke aralarındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi yolunda adımlar atma niyetlerini ortaya koyuyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.