ABD: Houston'daki Çin konsolosluğu casusluk merkeziydi

ABD: Houston'daki Çin konsolosluğu casusluk merkeziydi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in Houston Başkonsolosluğunun “casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi” haline geldiği gerekçesiyle kapatma kararı aldıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’i “çökmüş bir totaliter ideolojinin fanatiği” olarak nitelendirdi.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin yönetiminin kendi halkından korktuğunu ifade ederek, “Çin Komünist Partisi, herhangi bir yabancı düşmandan daha çok Çin halkının samimi fikirlerinden korkuyor. ABD Çin halkıyla iş birliği yapmalı ve onları güçlendirmeli.” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin konusunda ABD ile aynı noktada duran ülkelere yönelik olarak da “Dünyanın özgür milletleri olarak Çin Komünist Partisinin davranışlarına ilişkin daha yaratıcı ve iddialı yollar izlemeliyiz. Pekin yönetiminin eylemleri halklarımızı ve refahımızı tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı.

"Huawei ulusal güvenlik tehdidi"

Pompeo, Çin ile yapılan iş birliğinin diğerlerine benzemediğini belirterek, “Buna en iyi örnek Huawei. Huawei’ye masum bir telekomünikasyon firması gibi davranmayı bıraktık ve artık bu firmaya gerçek adıyla, ‘ulusal güvenlik tehdidi’ olarak hitap ediyor ve ona göre davranıyoruz.” diye konuştu.

"Casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkeziydi"

Pompeo, Çin’e karşı daha agresif önlemler almaya başladıklarını ve bu hafta, Çin’in Houston Başkonsolosluğunu “casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi” olarak kullanıldığı gerekçesiyle kapattıklarını ifade etti.

Çin'in Houston konsolosluğuna ABD'li federal ajanlar girdi

ABD'li federal ajanlar ve yerel kolluk kuvvetleri, verilen 72 saatlik sürenin dolmasının ardından Houston'daki Çin konsolosluğu yerleşkesine girdi. 

Yerel basın, 16:00'da sürenin dolmasına kısa süre kala çevreye polis barikatı kurulduğunu ifade etti. Sürenin dolmasına dakikalar kala konsolosluk plakalı araçların konsolosluktan çıktığı görüldü. 16.00'dan sonra biri Dışişleri Bakanlığı görevlisi olmak üzere birkaç kişi arka kapıdan yerleşkeye girdi.

CNN'in aktardığına göre birkaç tane siyah SUV tipi araç, kamyon, kamyonet ve bir çilingir aracının meraklı gözler arasında diplomatik yerleşkeye girdiği aktarıldı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.