ABD ile Almanya arasında 'Hürmüz Boğazı' krizi

ABD ile Almanya arasında 'Hürmüz Boğazı' krizi

ABD'nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, Hürmüz'deki petrol tankerlerini koruma misyonundaki isteksizliğin ardından Berlin'i eleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, Hürmüz'deki petrol tankerlerini koruma misyonundaki isteksizliğin ardından Berlin'i sert şekilde eleştirdi.

Başbakan Angela Merkel'in hükümetini hedef alan Grenell, Perşembe günü Augsburger Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı'nda devriye gezecek olan uluslararası askeri koalisyon için istediği yardım talebine "hayır" yanıtını vermesine ilişkin olarak "Avrupa'nın en büyük ekonomisi daha fazla küresel sorumluluk almak zorunda" ifadelerini kullandı.

Grenell'in sözleri çarşamba günü Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Hürmüz'deki koalisyona ülkesinin katılmayacağını açıklamasının ardından geldi.

Washington katılım olması için Berlin'e resmi talepte bulunmuştu. Maas Almanya'nın İran ile ilişkilerde tansiyonu düşürmek istediğini ve gerilimin tırmanmasından kaçınmak istediklerini belirtti.

ABD haftalardır Hürmüz Boğazı'nda askeri misyon için Almanya'nın desteğini almaya çalışıyor. Washington'ı sinirlendiren noktalardan biri de Maas'ın açıklamasının Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in "ABD'nin talebini değerlendiriyoruz" dediği sırada gelmesi oldu.

Soğuk Savaş hatırlatması

Büyükelçi Grenell gazeteye verdiği demeçte Soğuk Savaş dönemini hatırlattı ve "ABD Almanya'nın Avrupa'nın bir parçası olarak kalabilmesi için büyük fedekarlıklar yaptı. Almanya'yı komünizme karşı 34 bin Amerikan askeri korudu." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkiler Başkan Donald Trump'ın koltuğa oturduğu günden bu yana farklı alanlarda yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle zayıflamış durumda. Savunma harcamaları, ticaret vergileri, Rusya ile ilişkiler ve İran bu konuların başında geliyor.

Son olarak ABD Senatosu Yaptırım Komitesi'nde Çarşamba günü alınan bir karar ile Kuzey Akımı projesinde yer alan birkaç Alman şirketi ve Alman vatandaşı yaptırım listesine eklendi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.