ABD ile Çin arasında 'Küba krizi'

ABD ile Çin arasında 'Küba krizi'

Tesisin Çin'in elektronik posta, telefon görüşmeleri ve uydu aktarımı da dahil olmak üzere sinyal istihbaratı yapmasına izin vereceğini bildirdi.

Çin ile Küba'nın, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinden yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bir dinleme tesisi kurulması için gizli anlaşma yaptığı ileri sürüldü.

Wall Street Journal gazetesine konuşan istihbarat konusunda bilgi sahibi Amerikalı yetkililer, iki ülkenin Küba'da bir dinleme istasyonu kurulması için prensipte anlaştığını belirterek Çin'in bu tesise izin vermesi için Küba'ya milyarlarca dolar ödeyeceğini aktardı.

Euronews'in aktardığı habere göre göre yetkililer, bu tür bir tesisin Pekin'e Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok üssüne ev sahipliği yapan güneydoğusundaki elektronik iletişimin yanı sıra gemi trafiğini takip edebilmesine imkan sağlayabileceği bilgisini paylaştı.

Küba'daki dinleme tesisi planlarına ilişkin güçlü istihbaratın geçtiğimiz haftalarda toplandığını belirten gazeteye konuşan yetkililer, tesisin Çin'in elektronik postaları, telefon görüşmeleri ve uydu aktarımı da dahil olmak üzere sinyal istihbaratı yapmasına izin vereceğini bildirdi.

Haberde, ikisi de komünist rejimle yönetilen ABD'ye rakip iki ülke arasındaki anlaşmanın Biden yönetimini kaygılandırdığına dikkat çekildi.

Kirby: Çin'in çabalarının farkındayız

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü JOhn Kirby, "Bu özel rapor hakkında konuşamam ama Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu yarımküre de dahil olmak üzere dünyada askeri amaçları olabilecek her yere yatırım yapma çabaların farkındayız ve bu konuda birçok kez konuştuk." dedi.

Kirby gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceklerini ve buna karşı adımlar atacaklarını da sözlerine ekledi.

Söz konusu anlaşma, Washinton ile Pekin arasındaki "casus balon" olayının ardından gerilen ilişkileri yumuşatmak amacıyla temkinli adımların atıldığı bir döneme denk geldi. Gelişme ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın önümüzdeki aylara ertelediği Çin ziyaretini nasıl etkileyeceği de merak konusu.

Pekin ve Havana cephesi ise ABD'nin iddialarını yalanlıyor.

Enflasyon, akaryakıt sıkıntısı, azalan tarım ve nakit darlığı gibi ekonomik zorluklarla boğuşan Küba'nın böyle bir nakit aktarımını memnuniyetle karşılamasının olası olduğu ifade ediliyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.