ABD: Irak'ta uzun süre kalma niyetimiz yok

ABD: Irak'ta uzun süre kalma niyetimiz yok

Suriye'den çekilen ABD askerlerinin Irak’ta kalmasına yönelik bir izin bulunmadığına dair Irak’tan gelen açıklamaya yanıt veren ABD Savunma Bakanı Mark Esper 'Irak’ta uzun kalma niyetleri olmadığını' söyledi.

Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Mark Esper, başkent Riyad’daki Prens Sultan Hava Üssü’nde açıklamalarda bulundu. Esper’a, Irak ordusundan yapılan “Suriye’den çekilen tüm ABD askerleri, Irak Kürt Bölgesi’ne giriş yapmak için onay almıştır ki bu da Irak dışına geçişleri içindir. Bu askerlerin Irak’ta kalması için herhangi bir izin verilmemiştir” açıklaması da soruldu.

“Bu meseleyi Irak Savunma Bakanı ile görüşeceğim” diyen Esper “En nihayetinde hedef ABD’ye dönmeleri” dedi. Irak’ta sonsuza dek kalmayacaklarını belirten Mark Esper, “Amaç tüm askerlerimizi çıkarmak ve eve dönüşlerini sağlamak” diye konuştu.

Esper, Suriye’den çekilen ABD güçlerinin Irak’ta ne kadar kalacağı sorusuna ise, “Bunlar üzerinde çalışılacak ayrıntılar” yanıtını verdi.

Irak'ın açıklaması, ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasıyla çelişiyor. Zira Pentagon, Suriye’den kaydırılacak 1000 kadar ABD askerinin Irak’a, IŞİD’le mücadele konusunda destek olacağını duyurmuştu.

Irak’ta şu an eğitim ve IŞİD’e karşı mücadele amacıyla yaklaşık 5 bin ABD askeri bulunuyor.

"Paralı asker değiliz"

Esper, başkent Riyad’da Suudi Arabistan’ı güneyden (Yemen) ve kuzeyden (İran) gelecek tehditlerden korumak için konuşlandırılan Patriot füze sistemlerinden sorumlu ABD birlikleriyle bir araya geldi.

“Suudiler operasyona ve burada yaptıklarımıza mali destek vermeyi kabul etti. Bu olağan bir durum değil ve memnuniyetle karşılıyoruz” diyen ABD Savunma Bakanı, NATO müttefiklerinden de Körfez bölgesinin hava savunması için daha fazla yardım isteyeceklerini açıkladı.

Mark Esper, Suudi Arabistan’ın ABD’ye ödeme yapmasıyla ilgili eleştirilere de yanıt verdi. Esper, “Biz paralı askerler değiliz” dedi ve Suudi Arabistan’ın mali desteğinin benzerini, maliyetin ve yükümlülüğün bölüşülmesini Asyalı ya Avrupalı fark etmez tüm ortaklardan ve müttefiklerden beklediklerinin altını çizdi.

ABD Savunma Bakanlığı, Ekim ayı başında Suudi Arabistan'a 3000 asker gönderildiğini açıklamıştı. Pentagon, "İran tehdidine" karşı Suudi Arabistan’a yeni hava unsurları, Patriot bataryaları ve bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) Sistemi göndereceğini de bildirmişti.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.