ABD: İran Husilerin Kızıldeniz saldırılarına doğrudan müdahil

ABD: İran Husilerin Kızıldeniz saldırılarına doğrudan müdahil

ABD'nin Suudi Arabistan üzerinden İran'a Husileri hedef alacağı bilgisini ulaştırdığı ifade edilmişti.

ABD Donanması'nın en üst düzey Ortadoğu komutanı Pazartesi günü Associated Press'e yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'a karşı savaşı sırasında Yemen'deki Husilerin gerçekleştirdiği gemi saldırılarına İran'ın "doğrudan dahil olduğunu" söyledi.

Donanmanın 5. Filosunun başındaki Koramiral Brad Cooper, Tahran'ın Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde Husiler tarafından düzenlenen saldırıları tek tek yönlendirdiğini söylemekten kaçındı.

Ancak Cooper, İran'la bağlantılı saldırıların daha önce sadece Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nı tehdit etmekten çıkıp Ortadoğu'nun geniş sularına yayıldığını kabul etti.

AP'ye telefonla verdiği mülakatta Cooper, "Açıkçası Husilerin eylemleri, muhtemelen ticari gemilere yönelik saldırıları açısından, iki nesildir gördüğümüz en önemli eylemler" dedi.

"Gerçek şu ki, uluslararası topluma saldırıyorlar. Dolayısıyla gördüğünüz uluslararası tepkinin de bundan kaynaklandığını düşünüyorum."

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu Cooper'ın sözlerine ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Kasım ayından bu yana İran destekli Husiler, Asya ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya giden enerji ve kargo için hayati bir rota olan Mısır'ın Süveyş Kanalı'na giden su yollarındaki gemilere en az 34 saldırı düzenledi.

2014'ten beri Sana'yı elinde tutan Şii Husiler, 2015'ten bu yana Yemen'in sürgündeki hükümetini destekleyen Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonla savaş halinde.

Son günlerde ABD, Husilerin kontrolündeki bölgelere yedi hava saldırısı düzenleyerek grubun kontrolündeki hava üslerini ve şüpheli füze fırlatma alanlarını hedef aldı. ABD ve müttefiklerinin bölgedeki deniz devriyelerini arttırması nedeniyle Husilerin deniz taşımacılığına yönelik saldırılarının temposu şimdilik yavaşlamış görünüyor.

Ancak birçok gemi Afrika'nın güney ucunda daha uzun bir yolculuk yapmak için bu rotayı atlamaya devam ettiğinden küresel ekonomi için riskler devam ediyor. Bu da Mısır için, ülkenin sorunlu ekonomisi açısından hayati bir döviz kaynağı olan Süveyş Kanalı üzerinden daha düşük gelir ve küresel enflasyonu artırabilecek daha yüksek nakliye maliyetleri anlamına geliyor.

Donanma komutanı AP'ye verdiği mülakatta İran'ın vekillerinden kaynaklanan tehdidi ve silah dağıtımının Kızıldeniz'den Hint Okyanusu'nun uzak noktalarına kadar uzandığını belirtti. ABD son dönemde gemilere yönelik insansız hava aracı saldırılarından İran'ı sorumlu tutmuş ve ABD'ye ait bir kargo gemisi geçen hafta Aden Körfezi'nde Husilerin saldırısına uğramıştı.

Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İran ne İsrail ne de ABD ile doğrudan çatışmaya girmedi. Ancak Cooper İran'ın Husilerin gemilere yönelik saldırılarını doğrudan desteklediğini savundu.

Cooper, "İran'ın açıkça finanse ettiğini, kaynak sağladığını, malzeme tedarik ettiğini ve eğitim verdiğini söyleyebilirim" dedi.

"Açıkça çok doğrudan işin içindeler. Bu bir sır değil."

Kaynak: Mepa News, AP

x.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum