ABD ordusu İran'ın Husilere gönderdiği gelişmiş füze parçalarını ele geçirdiğini açıkladı

ABD ordusu İran'ın Husilere gönderdiği gelişmiş füze parçalarını ele geçirdiğini açıkladı

Ele geçirilen parçaların Yemen'deki Husilere gitmek üzere paketlenmiş balistik füze sistemleri olduğu ifade ediliyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Salı günü yaptığı açıklamada, 11 Ocak'ta Yemen'deki Husilere giden İran'a ait gelişmiş silahları ele geçirdiğini duyurdu.

Açıklamaya göre CENTCOM Donanma güçleri silahları Umman Denizi'nin uluslararası sularında Somali kıyıları yakınında bir teknede ele geçirdi.

CENTCOM, helikopterler ve insansız hava araçları tarafından desteklenen özel donanma kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sırasında "İran yapımı balistik füze ve seyir füzesi bileşenlerinin" ele geçirildiğini belirtti.

El konulan parçalar arasında "Husilerin orta menzilli balistik füzeleri ve gemi savar seyir füzeleri için tahrik, güdüm ve savaş başlıklarının yanı sıra hava savunmasıyla ilgili parçalar" da bulunuyordu.

ABD güçlerinin sonra söz konusu tekneyi batırdığı belirtilen açıklamada, "14 tekne mürettebatının durumu uluslararası hukuka uygun olarak değerlendiriliyor" denildi.

Öte yandan ele geçirilen silahların Husiler tarafından Kızıldeniz’den geçen gemileri hedef alan saldırılarda kullanıldığı da öne sürüldü.

Bu, Kasım 2023'te Kızıldeniz rotasını kullanan gemilere karşı saldırılar başlatmasından bu yana İran destekli Husilere İran tarafından yapıldığı ileri sürülen ve ele geçirilen ilk sevkiyat oldu.

Bu aynı zamanda Kasım 2019'dan bu yana ABD Donanması tarafından ele geçirilen ilk İran üretimi gelişmiş balistik füze ve seyir füzesi bileşenleri.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.