Çin'den İran ve Pakistan'a itidal çağrısı

Çin'den İran ve Pakistan'a itidal çağrısı

İran'ın Pakistan'da düzenlediği saldırılarda sivillerin hayatını kaybetmesi iki ülke arasında kısmi bir gerilime neden oldu.

İslamabad'ın Tahran'ın kendi topraklarında iki çocuğun ölümüne neden olan bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıklamasının ardından Çin Çarşamba günü Pakistan ve İran'a "itidal" çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning düzenli olarak düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada "Her iki tarafı da itidalli olmaya, gerginliğin tırmanmasına yol açacak eylemlerden kaçınmaya ve barış ve istikrarı korumak için birlikte çalışmaya çağırıyoruz" dedi.

Mao Ning, "Hem İran'ı hem de Pakistan'ı yakın komşular ve büyük İslam ülkeleri olarak görüyoruz" dedi.

Hem İran hem de Pakistan Pekin'in yakın ortakları ve Şanghay İşbirliği Örgütü'nün üyeleridir. Pakistan, Salı günü geç saatlerde iki ülkenin ortak sınırı yakınlarında gerçekleşen saldırıyı "tamamen kabul edilemez" olarak niteleyerek kınadı.

İran konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı ancak devlete ait Nour Haber Ajansı saldırının Sünni grup Ceyşu’l Adl'in (Adalet Ordusu) Pakistan'daki merkezini yerle bir ettiğini iddia etti.

Ancak Pakistan tarafının açıklamasında İran’ın gerçekleştirdiği saldırıda 2 çocuk ve 1 kadının hayatını kaybettiği açıkladı.

İran'daki "Sünni halkın haklarını korumak için" 2003'ten bu yana ülkede birçok saldırı düzenleyen "Cundullah" (Allah'ın Askerleri) adlı grubu lideri Abdulmelik Rigi 2010'da İran rejimi tarafından idam edilmişti.

Bunun ardından Beluc asıllı Cundullah örgütü yeniden yapılanmaya gitmiş, 2012'de ismini “Ceyşu'l Adl" olarak değiştirmişti.

Ceyşu'l Adl, İran-Pakistan sınırındaki Belucistan bölgesinde etkin durumda.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.