ABD istihbaratı: Putin Ukrayna'da amacına ulaşmaktan aciz

ABD istihbaratı: Putin Ukrayna'da amacına ulaşmaktan aciz

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna işgalindeki son durumu değerlendirdi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, Rusya Ukrayna üzerindeki amaçlarını gerçekleştirmekten aciz.

Bakanlık yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'daki başarısızlıkları ve yetersiz kaynakları göz önüne alındığında, Rus güçlerin Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgal başlangıcında belirlediği hedeflere ulaşmada şu anlık için aciz kaldığını öne sürüyor.

Pentagon'a bağlı Savunma İstihbarat Ajansı Başkanı Korgeneral Scott Berrier'e göre, Putin söz konusu işgale ilişkin iç gözlem yapmak durumunda kalacak.

Ulusal Güvenlik Zirvesi kapsamında cuma günü düzenlenen bir konferansta konuşan Berrier "Şu anda onun (Putin), başlangıçta tasarladığı şeyleri yerine getiremeyeceği çok açık." diye konuştu.

Ukrayna'nın eylül ayının başlangıcında Rusya'ya karşı başlattığı karşı taarruz sonucu Rus güçleri bir hayli geri çekilmiş bunun sonucunda Ukrayna ordusu kilometrelerce alanı geri kazanmıştı.

Berrier, Rusya'nın Ukrayna'ya bir harekat gerçekleştirip neticesinde burayı kontrol altına almak istediğine dikkati çekerken bu 'zorlu sürecin' Rus güçlerinin ilerlemesine mani olduğunu söyledi.

Rusya'nın henüz tam olarak ordu güçlerini Ukrayna'ya sevk etmediği biliniyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde bu konuya değinmişti.

Putin son açıklamasında Rus ordusunun sadece bir bölümünün Ukrayna'da savaşa devam ettiğini belirtmiş ve Ukrayna taarruzlarının devam etmesi durumunda "daha ciddi" bir karşılık vermekle tehdit etmişti.

Rus lider, Rusya'nın topyekün bir savaşa girmediğini, sadece profesyonel ordunun savaştığını vurgulamıştı.

Ancak Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner grubuna bağlı paralı askerlerin Ukrayna işgalinde rol aldığı biliniyor. Dahası Wagner'in son olarak Rusya'daki mahkumları "özgürlükleri karşılığında" Ukrayna'daki savaşa dahil ettiği gündeme gelmişti.

Konferansta konuşan CIA Başkan Yardımcısı David Cohen ise, Putin'in "risk iştahı"nın küçümsenmemesi gerektiğine parmak bastı.

Cohen, "Putin asıl gündemi Ukrayna'yı kontrol altına almak ve bu gündeme bağlı bir şekilde ilerliyor. Bu düşüncesini kesinlikle hafife almamalıyız. Putin'in Ukrayna'nın tamanını kontrol altına alma fikrinden caydığına bel bağlamak için herhangi bir neden gözükmüyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.