ABD istihbaratı: Rusya başkanlık seçimlerinde Trump'ı destekliyor

ABD istihbaratı: Rusya başkanlık seçimlerinde Trump'ı destekliyor

ABD istihbarat yetkilileri Rusya'nın, başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ı desteklediğini söyledi.

ABD istihbarat yetkilileri Rusya'nın, başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ı desteklediğini ve Demokrat aday Joe Biden'i karalamaya çalıştığını söyledi.

Ülkenin karşı istihbarat birimi, gelecek kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesi, yabancı ülkelerin seçimlere müdahalesine ilişkin bugüne kadarki en keskin uyarıyı yaptı.

ABD Ulusal Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Direktörü William Evanina tarafından kaleme alınan ve cuma günü yayımlanan değerlendirmede, Rusya'nın Trump'ın adaylığını desteklediği ifade edildi.

Çin'in Trump'ın ikinci kez seçilmesini istemediğini belirten yetkililer, Pekin'in Beyaz Saray'a yönelik eleştirilerinin dozunu artırdığını öne sürdü. ABD istihbaratı, Çin'in ülkedeki kamu politikasını şekillendirme ve Pekin'in çıkarlarına karşı olduğu düşünülen siyasi figürlere baskı yapma çabalarını genişlettiğini öne sürdü.

'Sonuçları kapsamlı şekilde manipüle edemezler'

Yazıda, Rusya'nınsa Trump'ın kasım ayında yeniden seçilmesini sağlamaya yönelik çabalarının altı çizildi. Trump daha önce, ABD istihbaratı tarafından öne sürülen Rusya'nın 2016 seçimlerinde kendisine yardım ettiği iddialarını reddetmişti.

İstihbarat servisinin değerlendirmesinde, yalnızca Rusya ve Çin'in değil, İran tarafının da ABD seçimlerine müdahale etmeye çalıştığı öne sürüldü. Evanina, yabancı aktörlerin seçim altyapısını tehlikeye atabileceği, oylama sürecine karışabileceği veya oylama sonuçlarını sorgulayabileceği uyarısı yaptı.

Bununla birlikte Karşı İstihbarat Şefi Evanina'ya göre, yetkililer herhangi birinin oylama sonuçlarını kapsamlı bir şekilde manipüle etme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor.

Trump: Rusya'nın başkan olarak görmek isteyeceği son kişi benim

Öte yandan Beyaz Saray, cuma günü yaptığı açıklamada istihbarat yetkilerinin değerlendirmesine yanıt verdi. Açıklamada, "ABD seçim süreçlerimize dış müdahaleye müsamaha göstermeyecek ve demokratik kurumlarımızı hedef alan kötü niyetli dış tehditlere cevap verecek" ifadeleri kullanıldı.

ABD Başkanı Trump ise cuma günü basın mensuplarının istihbarat yetkililerin açıklamasına ilişkin sorusuna, "Rusya'nın başkan olarak görmek isteyeceği son insan Donald Trump çünkü Rusya'ya karşı hiç kimse benden daha sert olamaz" yanıtı verdi.

Trump, Çin'in onun yeniden seçilmesini istemediğini öne süren istihbarat raporuna katılarak "Joe Biden başkan olsaydı, Çin ülkemizin sahibi olurdu" şeklinde konuştu.

Biden'in danışmanlarından Tony Blinken ise Trump'ın Amerikan seçimlerine yabancı müdahaleyi "alenen ve defalarca davet ve teşvik ettiğini, hatta baskı yapmaya çalıştığını" söyledi. Blinken, "Joe Biden ise yıllardır dış müdahaleye karşı mücadeleye öncülük ediyor" ifadelerini kullandı.

Çin Komünist Partisi'nin siyasi danışmanlarından Yang Jiechi tarafından cuma günü yapılan açıklamadaysa, "Çin'in ABD'nin iç işlerine karışmakla ilgilenmiyor" dendi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.