ABD keneviri 'daha az tehlikeli uyuşturucu' olarak yeniden sınıflandırıyor

ABD keneviri 'daha az tehlikeli uyuşturucu' olarak yeniden sınıflandırıyor

Kenevir şirketlerinin hisseleri, uyuşturucuyu üçüncü sınıf madde olarak sınıflandırma hamlesinin ardından yüzde 80'e varan oranda artış gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri, esrar firmalarının hisselerinin yükselmesine neden olan tarihi bir değişimle esrarı "daha az tehlikeli bir uyuşturucu" olarak yeniden sınıflandırmak için harekete geçti.

ABD Adalet Bakanlığı'nın Salı günü esrarın ketamin ve kodein içeren Tylenol ile aynı olan üçüncü program uyuşturucu olarak sınıflandırılması yönündeki tavsiyesi, keyif amaçlı kullanımı tamamen yasallaştırmıyor, ancak daha hafif cezaların yanı sıra daha fazla özel yatırım ve sektör için vergi avantajlarının yolunu açıyor.

Kenevir firmaları, esrarın eroin ve LSD ile aynı düzeyde bir program olarak sınıflandırılması nedeniyle şu anda vergi döneminde normal iş giderlerini düşmekten mahrum bırakılıyor.

Kanadalı Canopy Growth Corporation ve Cronos Group'un hisseleri sırasıyla yüzde 80,02 ve yüzde 15,71 artarken, ABD merkezli Cronos Group yaklaşık yüzde 40 sıçradı.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından başlatılan bir incelemenin ardından önerilen değişiklik, yürürlüğe girmeden önce Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi'nin onayına, bir kamuoyu yorum dönemine ve bir idari yargıç tarafından incelemeye tabi olacak.

Bu adım, federal yasalar ile uyuşturucunun bir şekilde yasal olduğu yaklaşık 40 eyaletteki yasal çerçeveler arasındaki genişleyen uçurumun daraltılmasına yardımcı oluyor.

Biden, Ekim 2022'de esrarla ilgili federal yasanın gözden geçirilmesini başlatmış ve uyuşturucu bulundurmaktan hüküm giymiş binlerce Amerikalı için af ilan etmişti.

Biden Aralık ayındaki bir açıklamasında, "Esrar konusundaki başarısız yaklaşımımız yüzünden çok fazla hayat altüst oldu. Bu yanlışları düzeltmenin zamanı geldi” demişti .

Kenevir endüstrisinin ABD'de on milyarlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilse de, uyuşturucu federal yasalar kapsamında kontrollü bir madde olarak kabul ediliyor, eyaletler arası ticareti engelliyor, işletmelerin bankacılık hizmetlerine erişimini engelliyor ve tıbbi araştırmalar için finansmanı sınırlıyor.

İlk kez 1937 yılında ulusal düzeyde yasaklanan uyuşturucunun yasaklanması, adalet sistemindeki etnik eşitsizliği arttırmakla da sorumlu tutuluyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'ne göre, benzer oranlarda uyuşturucu kullanmalarına rağmen siyahların esrar bulundurmaktan tutuklanma olasılığı beyazlara göre 3,6 kat daha fazladır.

Pew Araştırma Merkezi'nin geçen ay yaptığı bir ankette Amerikalıların yüzde 88'i esrarın tıbbi ya da eğlence amaçlı kullanımının yasal olması gerektiğini söylüyor.

Colorado ve Washington 2012 yılında esrarı eğlence amaçlı kullanım için yasallaştıran ilk eyaletler oldu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.