ABD Kongresi'nde F-35'i önleme çabaları devam ediyor

ABD Kongresi'nde F-35'i önleme çabaları devam ediyor

ABD Kongresi, Türkiye'ye F-35 teslimini önlemek için girişimlerini sürdürüyor.

ABD Kongresi'nin alt kanatları olan Senato ve Temsilciler Meclisi'nde F-35 mesaisi devam ediyor. 

Brunson ve S-400

Hazırlanan yasa tasarılarında ortak vurgu; FETÖ ve PKK üyeliğinden yargılanan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson ve Rus S-400 füze sistemleri.

Senato'da sunulan tasarılardan ilki Dışişleri Bakanlığı'nın ödeneği hakkındaki yasaya dahil.

ABD, Türkiye'yi vazgeçirmek istiyor

Yasa tasarısına eklenen maddede Türkiye'nin S-400 füze sistemlerini alması durumunda F-35 satışı ve teslimatının engelleneceği yer alıyor.

Ancak, Türkiye'nin S-400 almaktan vazgeçmesi ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da bunu teyit etmesi durumunda yasanın uygulanmayacağı istisnası eklendi.

Trump'tan yaptırımlar gelebilir

Temsilciler Meclisi'nde görüşülen tasarıda ise F-35 maddesi aynı şekilde yer alırken S-400'ler ile ilgili ek madde konuldu.

Bu maddede, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri alması durumunda Başkan Trump'tan yaptırımları hayata geçirmesi istendi.

Savunma bakanı devreye giriyor

Tasarının sonunda Savunma Bakanı James Mattis'ten Türkiye'nin F-35 programından tamamen çıkarılması için gerekli maliyetleri içeren planı hazırlayıp Kongre'ye sunması isteniyor.

Savunma Bakanı planı sunana kadar F-35ler'in kullanım hakkının Türkiye'ye verilmemesi de tasarıda öngörülüyor.

Mattis engellemelere karşı

Kongre'nin her iki alt kanadının hazırladığı yasa tasarısı Konferans Komitesi'nde birleştirilecek ve ardından Senato, Temsilciler Meclisi sırayla görüşecek.

CNN'e konuşan Pentagon yetkilisi, Savunma Bakanı Mattis'in Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının engellenmesine karşı olduğunu söylemişti.

Kongre'de Türkiye mesaisi

Mattis'in yasanın nihai şekline F-35'lerin tesliminin engellenmesi maddesinin girmemesi için Kongre ile çalıştığı öğrenildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.