Rusların yeni S-500'ü F-35'e karşı etkili olabilecek mi?

Rusların yeni S-500'ü F-35'e karşı etkili olabilecek mi?

Rusya'nın yeni S-500 hava savunma sistemi F-35, F-22 veya B-1 bombardıman uçaklarına karşı etkili olabilecek mi?

Rusya'nın yeni S-500 hava savunma sistemi F-35, F-22 veya B-1 bombardıman uçaklarına karşı etkili olabilecek mi?

Görünen o ki Rusya'nın yeni hava savunma sistemi S-500 seri üretime alındı ve füze yakalama teknolojisinde yeni bir çığır açtı.

Yeni nesil silah, hali hazırda kullanılan A-135 füze savunma sistemi ve S-400 hava savunma sistemlerinin yerini alması için tasarlandı. Sistemin tek yeteneği balistik füzeler ve uydular gibi yüksek irtifa hava hedeflerini vurabilmek değil, medyanın iddiasına göre hayalet uçakları da vurabilir.*

Bazı uzmanlar bunun teoride mümkün olduğunu düşünse de, açıkçası destekler nitelikte bir veri bulunmuyor.

S-500 hakkında emin olduğumuz şey ise yüksek irtifada etkili bir hava savunma sistemi olması nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin için son derece önemli olduğu. Mayısta yaptığı bir konuşmada bu önemi "Hava savunma konusunda gerekli yeterliliğe ulaşmamız çok önemli, Pantsir sistemlerininin modernleştirilmesi, S-500'lerin prototiplerinin tamamlanması ve seri üretime geçilmesi gerekiyor"

Şu anda S-500'lerin tam olarak ne derece etkili olacağı hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da olumsuz önyargılara neden olabilecek çok fazla sebep yok. Amerikan kaynaklara göre S-500'ün yakalama yeteneği şimdiye kadar imkansız olduğu düşünülen bir menzile ulaştı.**

"ABD sisteminden 80 kilometre daha etkili"

CNBC'nin aktardığı metinde Amerikan İstihbaratının verdiği bilgi şöyle: "S-500 karadan havaya savunma sistemi, belli bir hedefi 481 kilometreden vurabildi, bu Amerikan kaynaklarının şimdiye kadarki testler üzerinden yapılan tahminlerden 80 km daha fazla"

S-500 sisteminin uçaklara veya balistik füzelere karşı kullanabileceği değişen ağırlık ve tonajlarda birçok farklı özelliklerde füzeleri de bulunuyor. Aynı anda 10 farklı hedefe atış yapabiliyor ve menzile giren hedefi algılayıp karşılık verme süresi 4 saniye.

S-500'lerin düşük irtifada uçtukları sürece F-22 Raptor veya F-35 gibi hayalet uçakları da hedef alabileceğine dair raporlar var. Ruslar, sistemin ufuk çizgisinin arkasındaki hedeflere karşı da kullanılabileceğini ve özel hava savunma ağlarına bağlandığında uyduları da hedef alabileceğini iddia ediyor.

"Dünyanın ilk çok aşamalı hava savunma sistemi"

Zvezda TV'nin konuyla ilgili ifadeleri şöyle: "Şu anda Rusya'nın dünyadaki ilk çok aşamalı hava savunma sistemini, ülkeyi geniş çaplı füze saldırılarına karşı bile koruyabilecek yeterlilikte geliştirdiğini söylesek yalan söylemiş olmayız.

S-500, erken uyarı sistemleri ve Voronezh gibi ufuk ötesi radarlar tarafından elde edilen bilgiyi işleyip, şaşırtma hedeflerini eleyerek ve gerçek hedeflerin rotalarını hesaplayarak bunları diğer gerekli platformlara iletebiliyor."

* Daha az sıcaklık ve manyetik alan oluşturan, şekli de radar dalgalarını yansıtmayacak şekilde üretildiği için radara yakalanmayan ve bu yüzden güdümlü füze ile vurulamayan uçaklara hayalet/stealth uçak denilmekte.

** Güdümlü füzenin başka bir nesneyi havada bulabilme ve vurabilme yeteneğine yakalama denir. (Intercept)

The National Interest'te yayınlanan bu analiz Mepa News okurları için tercüme edilmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum