ABD'den Türkiye'ye F-35 teslimatına ikinci engel

ABD'den Türkiye'ye F-35 teslimatına ikinci engel

Türkiye'nin ilk F-35'ini ABD'de törenle teslim almasına karşın, ABD Kongresi'nde savunma bakanlığının ardından dışişleri bakanlığının bütçesine de Türkiye'ye F-35 teslimatlarının durdurulmasına yönelik madde eklendi.

ABD Senatosu'nda görüşülen Dışişleri Bakanlığı'nın 2019 Mali Yılı Dış Operasyonlar ve Bağlantılı Programlar Yasası'na Türkiye'ye F-35 teslimatının durdurulması çağrısı yapan bir değişiklik eklendi.

Senato Tahsisat Komitesi tarafından Dış Operasyonlar ve Bağlantılı Programlar Yasası geçirilirken eklenen değişiklik, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımından vazgeçmemesi halinde F-35'lerin Türkiye'ye gönderilmemesini öngörüyor.

"Rusya askeri sırları ele geçirecek korkusu"

Değişikliğin sponsoru olan Senato Tahsisat Komitesi üyesi Demokrat Partili Chris Van Hollen, ''F-35, en gelişmiş savaş uçağı, NATO'nun en gelişmiş savaş uçağı. Endişemiz Türkiye'nin F-35'i S-400'le birlikte kullanması halinde, Rusların F-35'e nasıl en iyi saldırı düzenleyebileceklerine dair bilgileri ele geçirmeleri'' diyerek ekledi:

''Ruslar böylelikle F-35'in kabiliyetlerini çok daha kolaylıkla değerlendirebilir, zayıflıklarını saptayıp suistimal edebilir.''

Daha önce Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine de benzer bir değişiklik eklenmişti.

Değişiklik yasalaşırsa, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 satın alması halinde F-35'leri teslim alması önünde yeni bir engel çıkacak.

Yasaların Temsilciler Meclisi ve Senato arasında uyumlu hale getirilmesinin ardından ABD Başkanı tarafından onaylanması da gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.