ABD ordusu yapay zekadan daha fazla yararlanacak

ABD ordusu yapay zekadan daha fazla yararlanacak

Askerlerin durumlarını ve davranışlarını tahmin edebilen teknolojilerin daha iyi bir ekip oluşturmaya yardımcı olabileceğini düşünen ABD ordusu, yapay zekadan bu yönde yararlanmak için harekete geçti.

ABD'deki Ordu Araştırma Laboratuvarı ve Buffalo Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada beynin dinamiklerinin ve mimarisinin koordine edilebileceği yollar araştırılıyor.

Bir tehdit unsurunu değerlendiren askerler aynı zamanda harekat sırasında dağınık bir ekiple iletişim kurma, birden fazla kaynaktan aktarılan bilgiyi analiz etme, çevreyi gözden geçirme gibi çoklu görevleri yerine getiriyor.

Ordu Araştırma Laboratuvarı'nda görevli nörobilimci Jean Vettel bu görevler sırasında beynin farklı bölgeleri arasında çok hızlı geçiş yapıldığını belirterek "Beyin verilerini gerçek zamanlı olarak hangi görevin yerine getirildiğini belirlemek için kullanabilirsek yapay zeka bir askerin görevini tamamlamasına yardımcı olmak için duruma dinamik olarak yanıt verebilir ve uyum sağlayabilir" dedi.

Beynin koordinasyon yeteneği mercek altına alındı

Bilim insanları araştırma kapsamında ilk olarak beynin farklı bölgelerini nasıl koordine ettiğini ve belirli bir görevi yerine getirdiğini anlamaya çalıştılar. Bu amaçla, bir grup askerin beyin aktivitelerine yakından bakıldı.

Daha sonra beynin farklı bölgelerinin ‘beyaz madde' denilen doku parçalarıyla birbirine nasıl bağlandıkları belirlendi. Oluşturulan haritalar araştırmaya katılan her bir kişinin beyninin hesaplama modellerine dönüştürüldü ve tek bir bölge uyarıldığında ne olacağı bilgisayarlar aracılığıyla simüle edildi.

Tek tek askerlerin durumlarını ve davranışlarını tahmin edebilen teknolojilerin orduda "daha iyi bir takım" kurulmasına yardımcı olması bekleniyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.